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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年の大イベントを控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.51

四谷三丁目 Yotsuya-sanchomeつぼみ家
“Tubomiya”

ヘルシーおろしそば(ひやかけ)+野菜天盛り合わせ
360+220円

Healthy Oroshi(※1) Soba (Cold) with assorted vegetable tempura – 360 + 220 Yen

つぼみ家のヘルシーおろしそば(ひやかけ)+野菜天盛り合わせ

新宿通りを四谷三丁目駅から四ツ谷方面へ、津の守坂(つのかみざか)交差点の角のひときわ派手な大型看板が目を引く。最近はこういう派手な看板の立ち食いそば店が増えてきた。古き昭和の趣がないのは路麺ファンとしては寂しいものもあるが、立ち食い蕎麦店の絶滅を危惧する身としてはこれもOK。新時代の担い手として頑張ってほしい。

From the Yotsuya-sanchome station, take the Shinjuku street towards Yotsuya. You will spot very large sign at the Tsunomizaka intersection. Now days, these big fancy signs for the stand-in soba shop are increasing. It makes me little sad that the Showa like style is gone, but fearing the extinction of the stand-in shops, they are OK. I wish they will bear the future of the stand-in shops.

つぼみ家

店内に入ってすぐに目につくのが製粉機械。しかも石臼だ。少量ずつ丁寧に挽けば香り高い蕎麦粉がとれようというもの。これを店内で製麺したものを茹でたてで食べさせてくれるのだから蕎麦好きにはたまらない。しかも立ち食い価格なのだからうれしさ倍増。

When you enter the shop on the first glance, you will see the milling machine, a stone one too. The soba is grinded in small amount and slowly, so the soba powder has nice fragrance. This soba powder is used to make the soba noodle inside the shop right away, so their soba noodles are superb. Great for all soba lovers. Even their soba noodle is superb, they are reasonable stand-in shop price.

つぼみ家の製粉機械

■蕎麦:生そば茹でたて。注文を受けてから茹でる。コシあり。蕎麦らしい粘土風の素朴な香りと味わい。ひやかけで大根おろしとわかめ添え。
■つゆ:よい出汁、少し甘めで冷やしそばに合う風味。
■野菜天ぷら盛り合わせ:注文を受けてから揚げる。衣薄めにサクッと揚がった茄子・いんげん・玉ねぎ。天ぷら上手だ。

■Noodle: Raw noodle boiled when ordered. Nice chewiness with great fragrance. Cold soba with grated daikon radish and seaweed.
■Soup: Nice dashi(※2), little sweetness which matches very well with cold soba.
■Topping: Assortment of vegetable tempuras. They are cooked when ordered. Thin batter with nice crispiness. Eggplant, green beans, and onions. Very good choices of the tempura.

香り高い茹でたて蕎麦は、温もうまいが真価は冷やしで発揮される。ツルツルしてコシあり、ぶっかけ汁とよく馴染む。ヘルシーおろしはたっぷりとした量あり、わかめと相まってこれだけでも十分に一杯の完成度あり。

Freshly boiled soba with great fragrance is very good as a warm soba, but their true value can be found in the cold soba. Smooth and chewy matching very well with the soup. The healthy grated radish is very plentiful, making perfect topping with the seaweed.

つぼみ家のヘルシーおろしそば(ひやかけ)

蕎麦といい天ぷらといい、丁寧な仕事でうまいです。とくにサクッと揚がった茄子天は最高。いんげんもうまい。天ぷらだけもう一皿いただきたくなる。

The noodles and the tempuras are made with precise work. Mostly, the crispy eggplant tempura is great. Green beans are great too. You will want to order one more plate of the tempura.

つぼみ家の野菜天盛り合わせ

平日はほぼ日替わりでお得なセットや割引、スタンプカードなどあり。近くに寄ったら毎回でも通いたくなること間違いない。

They have their daily menu with nice discount, also with a point card you can collect stamps to get more discount. Makes you want to eat there whenever you are near.

つぼみ家の店内張り紙

本格鴨せいろにビクッとくる。この蕎麦ならきっと鴨汁とも相性いいはず、次回はこちらも食べてみたい。丼セットも各種あり。

The authentic duck soba sounds great on the menu. With this great soba noodle, it will be great with the duck soup. I should try the duck soba next time. They have many kinds of lunch bowls too.

つぼみ家の看板

■DATA
東京都新宿区四谷2-13-8
丸ノ内線・四谷三丁目駅、徒歩4分
営(月〜木)7:00~翌7:00
 (金曜、祝前日、翌朝)7:00~翌5:00
 (土日祝)11:00~20:00
無休
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Shinjuku-ku Yotsuya 2-13-8
4minutes walk from Marunouchi line Yotsuya-sanchome station
Open hours: 7:00 – 7:00 (next day) on Mondays through Thursday
7:00 – 5:00 (next day) on Fridays, day before holidays and the next business day.
11:00 – 20:00 on Saturdays, Sundays, and holidays
Always Open
A Three-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Grated radish (Daikon radish)
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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