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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.35

相模大塚 Sagami-otsukaあさひ
“Asahi”

ごぼう天そば
470円※

Gobou Ten(※1) Soba – 470 Yen

あさひのごぼう天そばとミニしらす丼

神奈川の真ん中あたり、大和市上草柳の国道246号沿いにある。小田急線の相模大塚からも距離はあるが行けなくもない。わたしはもっぱらバイクで土曜日の早朝にひとっ走りの目的地としている。

In the middle of Kanagawa, along route 246 in Yamatoshi Kamisouyagi. It is a long walk, but you can get there from Odakyu line Sagami-otsuka station. I often ride my motorcycle on early Saturday to there.

街道沿いということもあり、また大型トラック駐車可能な広大な駐車場もあってか朝からドライバーさんで大にぎわいだ。各地の安くてうまいものを知っているドライバーに人気なのはホンモノの証明だな。

Being along route 246 and having large parking lot where huge trucks can park, there are many drivers eat here from early in morning. If many truck drivers whom knows cheap and delicious food all over the place loves the taste, then it must be legit.

■蕎麦:茹でめんにしてはコシあり。ちょうどよい固さぐあい。噛み締めたときの甘みあり。
■つゆ:ダシ濃厚。本鰹のよい香りがたつ。口に含むと宗田鰹の酸味とコク。カエシ普通、控えめな甘さ。良い味。
■ごぼう天:揚げ置き。サクサクな衣に包まれた香りよくシャキシャキなごぼう。つゆに溶けた衣が甘くてうまい。

■Soba: Already cooked noodle but has nice chewiness with nice firmness. There is little sweetness when chewed.
■Soup: Strong dashi(※2) with nice fragrance of high grade katsuobushi. When enters in the mouth, the sourness and nice taste spreads in the mouth. Kaeshi(※3) is normal with very light sweetness. Good taste.
■Tempura: Already made. Crispy batter with crunchy burdock. Batter dissolved in the soup is sweet and tasty.

ごぼう天そば、相変わらずの濃厚な鰹ダシ。京鰹と呼ばれる京都産の鰹節を使用するとのこと。追い鰹でさらに香りを引き立てる。飲み干さねばいけないつゆですよ、これは。

Gobou Ten soba with very strong dashi. They use katsuobushi called “Kyobushi” made in Kyoto. Katsuobushi is added to strengthen the fragrance. It is a soup needed to be emptied.

蕎麦は秦野にある川口製麺の茹で麺を使用する。秦野の名水を使用して製造するとのこと。水がよければ当然のこと蕎麦はうまい。

Soba noodle is made by Kawaguchi noodle maker in Hadano. They make their soba noodle with Hadano’s famous water. If water is good, of course the soba noodle made with it is good.

あさひのご主人が若い頃、お父上と秦野のあたりをドライブしていたときに偶然に食べたのがここの蕎麦であった。そのうまさを長年忘れることができずに暇を見つけては秦野の近辺を数年かけて探しあるき、ようやくのこと発見したのだという。そのときのうれしさといったらなかった、とご主人は笑顔で語ってくれた。

When the owner of Asahi was young, he and his father was driving in Hadano and ate soba there. Since then, he could not forget the great taste of the soba, so he searched where the great soba was from for long time. When he found where it was from, he told me with a smile that it is one of the happiest things.

あさひのごぼう天そば

蕎麦うどんのめん類もうまいが、丼やおにぎりなどのサイドメニューがまたおいしい。

Soba and Udon noodles are great, but side menus like bowl and onigiri(※4) are very good.

「ミニしらす丼」をいただくと、これがまた目がとびでるほどうまい。四国から取り寄せた新鮮なしらす。上質なしらすってのは一匹一匹がパラリと独立して光沢がある。トッピングされた卵黄をトロリと崩せば、ああ、幸せ。

When I had “Mini Shirasu(※5) Bowl”, I was surprised how good it was. High grade fresh shirasu is ordered from Shikoku. When eaten with egg, makes you very happy.

あさひのミニしらす丼

つゆが濃ければ割ってくださいと、だしのサービスあり。これをちょっと飲めば、なるほどうまいつゆってのはここが違うんだ、とたちどころに理解できる。

There is dashi service when you feel your soup is too salty. When you taste this dashi, you will understand that great soup comes from great dashi such as this one.

あさひのだしのサービス

女性6〜7名で活気にあふれた厨房。丁寧な接客なので、いちげんさんも気軽に入っていけると思う。

There are 6 to 7 female cooks working. They provide nice service, so newcomers can enter without feeling nervous.

あさひの厨房

広大な駐車場を擁し、大型トラッカーさんたちの御用達。

Huge parking lot, many truck drivers are fan of Asahi.

あさひの駐車場

■DATA
神奈川県大和市上草柳541(国道246沿い)
小田急線・相模大塚駅、徒歩20分
営 5:30〜15:30
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

■DATA
Kanagawa-ken Yamato-shi Kamisougyagi 541 (Along Route 246)
20min walk from Odakyu line Sagami-otsuka station
Open from 5:30 to 15:30
Closed on Sundays and holidays
A Three-star Sobaya

Please note that the prices shown here are from the time of the interviews.
The prices may change due to the tax change in Japan. Thankyou.

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(※1)Burdock tempura
Tempura is deep-fried battered vegetable or seafood
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito Flakes)
Katsuobushi is fermented, dried, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup
(※4)Rice ball
(※5)White bait (Young sardine)

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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