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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.34

大井町 Ooimachi彩彩(さいさい)
“Saisai”

たぬき玉そば
450円※

Tanuki(※1) tama(※2) soba– 450 Yen

彩彩のたぬき玉そば

大井町駅を地上に出て左側。大井町東小路飲食街の入り口に近いところにある。この一角には小さい飲食店が軒をつらねている。

To the left after exiting Ooimachi station. Just on the entrance of Ooimachi east food street mall. There are many small places to eat lined up in the street mall.

女性だけでも安心して入れる家族的な雰囲気の居酒屋がたちならぶのが特徴。この時も女性客がおひとりで食べにきていた。ご主人とも顔なじみの常連さんらしい。いい雰囲気ですね。

There are many familiar pubs that woman can enter alone. When I was there, there were one young lady eating alone. She was a regular whom was familiar with the owner, very nice surrounding.

■蕎麦:生めん茹でたて。注文受けてから茹でる。黒っぽくてごく細い。コシあり、よい香り。
■つゆ:ダシよし、しっかりしたコクと酸味あり。醤油の香りがモワーと立つのが圧巻。ちょっと他にない。
■たぬき:自家製の天かす。サクサクとした歯ざわりと油の良い香り。

■Soba: Raw noodle boiled on spot. Blackish slim noodle. Has nice fragrance and chewiness.
■Soup: Nice dashi(※3), has strong taste with little sourness. Fragrance of soy-sauce is very strong. Quite original, you can’t find soup like this anywhere else.
■Topping: Homemade bits of tempura batter. Nice smell with crispiness.

すばらしくうまい。香りとコシある細めの生そば、ダシこくカエシ深いつゆ。サクリとしたたぬき、さっと煮立てて白身を半分固まらせた玉子。完璧な一杯。

Very delicious. Raw noodle with nice chewiness and fragrance. Strong dashi with deep kaeshi(※4). Crispy tanuki with nice half-raw boiled egg. Just Perfect.

うまい蕎麦にいいつゆ。あっというまに完食とはこれのことをいう。

Tasty soba with great soup. The bowl would be empty in few seconds.

彩彩のたぬき玉そば

そしてこれが彩彩ならではの玉子。普通の立ち食いそば屋では生卵を割り入れただけの「月見」となるところをちょっとひと手間。

This is how Saisai makes their egg. Most of stand-in soba places just puts raw egg, but they add one step to it.

小鍋でそばつゆとともに玉子をひと煮立ち、白身が固まってゆるいポーチドエッグ状態になったところをそばに乗せてくれる。生の白身はちょっとというかたもこれなら抵抗なくいただけるはず。

Egg is boiled in the soup, then put on top of soba noodle poached egg style. You can eat this easily even you have trouble with raw egg.

立ち食いそばやってのは時間との戦いだから、できるものなら簡単に調理を済ませたいのが店側の心理。そこをあえてこうやって手間暇かけてくれるお店ってのは、なかなかない。ご主人の料理への情熱・愛情を感じる瞬間だ。

Stand-in Sobaya must fight with time, since they offer cheap soba to many people to make profit. So, they want to reduce the time to make soba is understandable. Saisai adds one step with extra time to offer better topping, which shows how much dedication and love the owner has.

彩彩のたぬき玉そば

ご主人のシャイな感じがまたいい。小さなひとことにも優しさと楽しさがあふれている。愛嬌ある顔で「どーも、エヘエヘ」と言われるとすっかり和んじゃう。本日も笑わせていただきました。女性ファンが多いのもうなずける。

The owner is little shy, but few words from him shows kindness. I enjoyed talking with him today, probably why he has many female fans.

東小路 飲食店街の入り口

東小路 飲食店街の入り口

駅右横、線路脇の小道を入って2つめの路地にある。

Right to the station, the second street through the small street next to the train rail.

彩彩の店先

■DATA
東京都品川区東大井5-2-12
東急大井町線・大井町駅徒歩1分、東小路飲食街
営 8:00〜21:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

■DATA
Tokyo-to Shinagawa-ku Ooimachi 5-2-12
1min walk from Tokyu Ooimachi line Ooimachi station. Inside east food street mall
Open from 8:00 to 21:00
Closed on Saturdays, Sundays, and holidays
A Three-star Sobaya

Please note that the prices shown here are from the time of the interviews.
The prices may change due to the tax change in Japan. Thankyou.

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(※1)A topping made from crispy bits of batter
(※2)Egg
(※3)Seafood broth mainly made with katsuobushi (bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented and smoked skipjack tuna
(※4)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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