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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.32

四谷 Yotsuya政吉(四谷政吉)
“Masakichi (Yotsuya Masakichi)”

小海老天つけそば
550円※

Koebi-Ten Tssuke-Soba (Small Shirmp Tempura(※1) Tsuke-Soba(※2)) – 550 Yen

政吉(四谷政吉)の小海老天つけそば

四ツ谷駅から新宿方面へ向かう細い路地は四谷随一の飲食街。「しんみち通り」と呼ぶ。その名の由来は新道である現甲州街道に沿っていることからなのだろう。

The narrow street from Yotsuya station to Shinjuku is Yotsuya’s best place to eat. The street is called “Shin-michi Doori”, since it is lined with the New road (Shin-michi) the Koushukaidou.

飲食街のほぼ真ん中あたりに位置するのが四谷政吉、かつては「政吉そば」の屋号で親しまれた路麺の名店。当時まだ茹でたて生めんの蕎麦を出す立ち食いそばが少なかったこともあり、また天ぷらやカレーなど独自のうまいタネもあって、またたくまに東京でも指折りの有名店となった。

Yotsuya Masakichi is in the middle of street with many eating places. Used be called “Masakichi Soba”. It was very rare for stand-in Sobaya to use raw noodle back then and having great toppings such as Tempura or Curry made Masakichi one of the famous Sobaya in Tokyo.

創業者が引退した後、そばの仕入れ先であった「いなさわ商店」が後を継ぎ、同店の解散後はさらに引き継がれて現在は三代目になるという。

After original owner retiring, place called “Inasawa Shoten” where noodle was made from, took over the place. And then, it was taken over when that owner retired. Making it third generation now.

■蕎麦:生めん、茹でたて。薄茶色っぽくて細め、角がピシッと立ってコシあり。香り十分にある本格的な蕎麦。
■つゆ:ダシよく、きりっとした甘さと醤油のカエシ。蕎麦とバランスよいし、これ単体でも十分な旨味あり。
■小海老天:揚げたて。小ぶりな海老の天ぷらが5つ。プリッとした歯ごたえと甘みあり。

■Soba: Raw noodle, boiled on spot. Light brown and slim with nice chewiness. Has great fragrance, making it genuine soba noodle.
■Soup: Nice Dashi(※3) with sharp and sweet Kaeshi(※4). Nice balance between soba noodle and soup. Just simple combination of noodle and soup is tasty enough.
■Tempura: Made on spot. 5 small shrimp tempuras. Has nice sweetness and nice softness.

小海老天ぷらは初代当時からの人気メニュー。それをほぼそのまま、味と姿を受け継いだ一品。

Small shrimp tempura is the favorite menu since the first owner. It is passed on with same taste and shape.

揚げたての熱々をそばつゆにジュッと浸してもよし、卓上の塩をかけていただくもよし。勢いよく食べたら5つぐらいすぐになくなってしまいそうで、味わいながら少しずつ惜しむようにいただく。

You can dip your tempura into you soup, or you can eat it with the salt on table. If you are not careful it will disappear quickly, so I would enjoy them very slowly.

政吉(四谷政吉)の小海老天

店内の壁には一面に張り紙があり、蕎麦の歴史に関する蘊蓄が書かれており大変に興味深い。四谷は江戸蕎麦発祥の地であるとか、ふむふむ。

On inside walls, there are posters about soba noodle’s history, which is very interesting. It says Edo (current Tokyo) style soba noodle is born in Yotsuya.

蕎麦の歴史に関する蘊蓄

そしてその張り紙の上には大きく営業時間と内容の案内あり。立ち食い蕎麦は昼の部。夜は蕎麦居酒屋となる。

Above these posters, there is a huge sign about their open hours. During lunchtime, it is stand-in Sobaya, and at night it becomes a pub where you can enjoy nice soba noodles.

政吉(四谷政吉)の営業時間と内容の案内

こちらが蕎麦居酒屋の様子、店外のテラス席で蕎麦と天ぷらを肴に一杯いただくことができる。安くてうまいから、学生さんにはうれしいはず。もちろんおやじにもうれしいのは疑いようない。

This is the picture of the nighttime. You can enjoy the soba noodle and tempura while drinking on outside terrace. This probably makes those college kids very happy, and of course older people too.

政吉(四谷政吉)の店外のテラス席

東京都新宿区四谷1-8
JR四ツ谷駅、徒歩3分
営 10:45〜15:30、17:30〜21:00(そば居酒屋)
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

Tokyo-to Shinjuku-ku Yotsuya 1-8
3min walk from JR Yotsuya station
Open from 10:45 to 15:30, 17:30 to 21:00 (Soba Pub)
Closed on Saturdays, Sundays, and holidays
A Three-star Sobaya
 
Please note that the prices shown here are from the time of the interviews.
The prices may change due to the tax change in Japan. Thankyou.

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered vegetable or seafood
(※2)Soba noodle served with dipping soup
(※3)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito Flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※4)Say-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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