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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.31

蒲田 Kamata信濃路
“Shinanoji”

天ぷらそば
320円※

Tempura(※1) Soba – 320 Yen

信濃路の天ぷらそば

信濃路は蒲田の他に大森・平和島、かなり離れて鴬谷にある小規模なチェーン店。いずれも定食屋&居酒屋をメインとしながら立ち食い蕎麦を提供する。

Sinanoji is a small franchise Sobaya located in Kamata, Oomori, Heiwajima, and Uguisudani. All of them act as a diner, pub and stand-in sobaya at same time.

ここ蒲田店は店の入り口に立ち食いスペース。細長い店の奥は居酒屋スペースとなり、朝から蛍光灯の下で飲める店として重宝されている。

The one in Kamata has stand-in space at the entrance, and narrow passage lead you to a pub space where you can drink early morning.

■蕎麦:生めん、茹でたて。灰色っぽくて超極細。しょっぱいつゆによく合う。
■つゆ:ダシ鰹節系でそこそこ、カエシかなり醤油しょっぱい。甘くない。立ち食い蕎麦らしい香ばしさは茹でめんとよく合う。
■かき揚げ:揚げ置き。コロモの多い立派な粉モノではあるが、コロモにうっすらと甘みがあり。しっかりと揚げ固められて食べた満足感あり。

■Soba: Raw noodle, boiled on spot. Grayish and extremely slim. Matches well with salty soup.
■Soup: Ok katsuobushi dashi(※2), kaeshi(※3) is very salty. Not sweet at all. The stand-in soup’s savory matches well with the boiled noodle.
■Kakiage(※4): Already made. Thick batter with slight sweetness. Nicely fried and hardened, which comes with satisfaction.

心なしか以前よりも紅生姜の含有率が高くなったように見える。食べればもちろんベニショの風味が利いてピリッとして、ベニショ好きにはグッとくる。

Somehow the amount of pickled ginger has increased from the past. When eaten, spiciness of the pickled ginger touches the heart of all pickled ginger lovers.

数年前までは信濃路の蕎麦は立ち食い蕎麦らしく茹でめんだった。茹でめんにしては固めでなかなかうまかったものだ。生めんにしたのはもちろん質の向上をはかるものだろうから、大いに歓迎できる。

They used already boiled noodle until couple of years ago. Their noodle was good for already boiled noodle, but rank-up to a raw noodle is always welcomed.

信濃路の天ぷらそば

超極細仕様としたのはきっと調理時間(茹で時間)の短縮を狙ったのだろうか、実際のところあっという間に「はい、おまちどうさま」とカウンター上に丼が置かれた。

Probably noodle is made extremely slim for their cook time. Matter of fact, my soba arrived in no time.

これこれ、やっぱりこうでなきゃね。茹でめんチャッチャですぐできあがる立ち食い蕎麦ならではの良さを受け継いでいる。

All stand-in soba is supposed to be this way. Quick and easy to eat.

ここは入り口の立ち食いスペース、立ち食いだけど椅子はあるけどね。

The stand-in space in the entrance. They have chairs though.

信濃路の立ち食いスペース

奥に細長く延びる居酒屋スペース。やっぱり朝から飲むにはこういう穴蔵がいいんだよね。とっても落ち着ける。

The pub, or the space you can drink. The cave likeness is good when you start to drink early. Very comfortable.

信濃路の居酒屋スペース

いい感じの店構え、ついふらっと入りたくなるじゃないですか。しかも立ち食い蕎麦だけじゃなくて料理も酒も安いんだからたまらない。

Nice entrance. A kind where you just walk in. Not only the stand-in soba noodle is cheap, their food and drinks are cheap too. Perfect.

信濃路の外観

東京都大田区蒲田5-16-8
JR蒲田駅、徒歩1分
営 6:00〜21:00
休 無休
評価は2点 ☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

Tokyo-to Oota-ku Kamata 5-16-8
1min walk from JR Kamata station
Open from 6:00 to 21:00
Always open
A Two-star Sobaya

Please note that the prices shown here are from the time of the interviews.
The prices may change due to the tax change in Japan. Thankyou.

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered vegetable or seafood
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup
(※4)Deep-fried battered mixture of vegetables and seafood

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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