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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.29

牛込柳町 Ushigome-yanagicho白河そば
“Shirakawa Soba”

かき揚げそば+とうふめし(S)
570円+210円※

Kakiage(※1) soba & Small Tofu Bowl – 570 Yen & 210 Yen

白河そばのかき揚げそば

都営大江戸線・牛込柳町駅。大久保通りを戸山方面へ坂道を少しのぼったところにある。

Toei Ooedo line, Ushigome-yanagicho station. Up the hill on Ookubo street towards Toyama.

■蕎麦:やや中太のやわらかい茹でめん。スポンジのようにつゆをよく吸う。
■つゆ:薄口、昆布ダシのマイルドでやや甘いつゆ。うどんのつゆといったほうがよいか。
■かき揚げ:焦がさずに植物油で丁寧に揚げたもの。つゆに崩れるが油切りが良いのでさっぱりと食べられる。

■Soba: Soft little thick boiled noodle. Absorbs the soup like a sponge.
■Soup: Light on salt, mild and little soup with dashi(※2) made from sea kelp. More like soup for Udon noodle.
■Kakiage: Nicely fried with vegetable oil. Crumbles into pieces inside soup, but extra oil has been removed, so it is very easy to eat.

ゴマと小口青ネギで美しく盛り付けられた素敵な一杯。丼の青とネギの緑のコントラストには店主こだわりの美を感じさせる。

Beautifully plated with sesame seeds and small green onions. Bowl’s blue and green from the green onions makes nice contrast, which shows the master’s commitment for beauty.

白河そばのかき揚げそば

看板に「元祖塩だし」とあるとおり、東京風の醤油がたったしょっぱいつゆではなく、塩味と出汁の旨味で食べさせるもの。蕎麦のスポンジ感が出汁をうまく絡めてくれるので、薄味ではあるが満足感が高い。ネギと白ゴマの薬味がまた全体をまとめて調和させてくれる。

There is sign saying, “Original Salt Dashi”. Their soup is not like Tokyo style where soup has very strong taste of soy sauce but has taste of little salt and the broth. The noodle absorbs the taste, so even soup is little weak, it has great taste. The sesame seed and green onions helps the overall harmony too.

そして、ここにはもうひとつ素晴らしいサイドメニューあり。「とうふめし」だ。

There is also great side menu too, The “Tofu Bowl”.

白河そばのとうふめし

トッピングの煮込み豆腐は専用の鍋でつゆに浸されおでんのように煮込まれたもの。稲荷の味に近い甘めの煮汁が中にしみて、ご飯に乗せてたべるとスルスルといくらでもいける。

The Tofu is cooked inside soup for longtime, so the nice sweet taste of the soup is absorbed by tofu perfectly. Once it is on a rice, you can eat the whole bowl non-stop.

甘辛タレのしっかりと染みこんだ断面に惚れ惚れ。

You can see how much tofu has absorbed the soup by just looking at its cut section.

白河そばのとうふめし

坂道を登る価値は十分にあり。この近辺には他に立ち食いそば屋がない、孤高の存在だ。

It is worth the uphill travel. There is any other stand-in Sobaya close by. A solitary Sobaya.

白河そばの店前

東京都新宿区原町2-8
都営大江戸線・牛込柳町駅 徒歩2分
営 7:00〜14:00
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

Tokyo-to Shinjuku-ku Hara-cho 2-8
2min walk from Toei Ooedo line Ushigome-yanagicho station
Open from 7:00 to 14:00
Closed on Sundays and holidays
A three-star Sobaya
 
Please note that the prices shown here are from the time of the interviews.
The prices may change due to the tax change in Japan. Thankyou.

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(※1)Deep-fried battered mixture of vegetable and seafood
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito Flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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