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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.26

池尻大橋 Ikejiri-Ohashi池尻蕎麦(旧ホーチャン)
“Ikejiri Soba (Used be Hochan)”

冷やしかき揚げそば
470円

Cold Kakiage(※1) Soba – 470 Yen

池尻蕎麦の冷やしかき揚げそば

池尻大橋駅の西口を地上に出て右側。ちょっと奥まったところにあるので、よくのぞきこまないと歩道から見えにくい。私はここを毎日のようにバイクで通っているのだけど長いこと気が付かずにいたくらいだ。

To the right after exiting Ikejiri-Ohashi station west exit. The place is little hard to find since it is located little deep in the street. I pass by the place every day to work, and I didn’t notice for long time.

■蕎麦:生めん、茹でたて。茶色ぽくて細め、角がピシッと立ってコシあり。
■つゆ:やや濃いめの醤油立ったカエシ、甘味ひかえめ。蕎麦とバランスよい。
■かき揚げ:揚げおき。タマネギ・ニンジン、サクッと揚がっていておいしい。

■Soba: Raw noodle, boiled on spot. Thin and brown with nice chewiness.
■Soup: Strong kaeshi(※2) with sharp taste of soy-sauce. Light on sweetness. Nice balance with soba noodle.
■Kakiage: Already made. Crispy mixture of onions and carrots. Very tasty.

わかめとねぎはデフォでたっぷり、うれしい。

Seaweed and green onions are plenty without asking.

宝録堂という製麺所のめん。かつては直営店で、店名は「ホーチャン」だった。あたまの「宝」のひと文字から「ホウ」なんだと理解。それが昨年あたりか、ホーチャンはしばらく営業を止めてしまった、店は解体されていない、これはどうなったかと心配になったものだ。

Noodles are made by Hourokudo. Used be ran by them directly, and their name was “Hochan”, probably “HO” from “HOUrakudo”. About last year, they became closed.

それが最近になって再開。看板がかかっているのを見たときは嬉しさのあまり、思わず突入した。どうやら、居抜きで経営が代わったらしい。「池尻そば」と改名されていたのはそのためだったのか。再開予定のたたないままでいたものを、店員さんが発起されお店を引き継いだとのこと。

They become open again recently, and I was very excited and happy to just go inside when I saw them open. They changed their name to “Ikejiri Soba”, since the management has changed. The former employee decided to take over, since re-open was not planned.

つゆと天ぷらは基本的にそのままホーチャンの味を受け継ぎ、蕎麦は茹でめんから生めんに変更された。茹でめんの時代には大盛り無料のサービスあって、腹減り野郎には隠れた人気だったものだ。

Soup and Tempura(※3) are just like “Hochan” was, and only change is the noodle, they changed boiled noodle to raw noodle. When it was boiled noodle, they had free service of extra noodle, which was very popular for hungry men.

生めんへのグレードアップにともなって無料サービスはなくなったが、並盛りでも十分な量があるし、味は十分に良くなったから文句はない。

The upgrade to raw noodle has no extra noodle service, but regular amount is plentiful, and the taste upgrade makes no complain.

池尻蕎麦の冷やしかき揚げそば

基本は変わらず、居抜きの店内。椅子のない完全立ち食いのスタイル。夜はこのまま立ち飲み居酒屋となる。

Basic has no changes, no chair stand-in soba style. At night they change into stand-in pub.

池尻蕎麦の店内

午後3時からホッピーアワー、1000円でナカ三杯は安い。楽しいですね、明るいうちから飲んじゃうの。

They have happy hour from 3 P.M., 3 draft beer for 1000 Yen is very cheap. It is very fun to star to drink this early.

池尻蕎麦は午後3時からホッピーアワー

大通りに面した建物ではあるが、店の入り口は奥まっているので見落としなく。

It is facing to the main street, but entrance is little far in. So don’t miss it.

池尻蕎麦の外観

■DATA
東京都世田谷区池尻3-2-3-102
東急田園都市線・池尻大橋駅、徒歩1分
営 7:00〜15:00、15:00〜20:00(ホッピーアワー、土休)
休 日祝
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo-to Setagaya-ku Ikejiri 3-2-3-102
1min wakl from Tokyu Denen-Toshi line, Ikejiri-Ohashi station
Open from 7:00 to 15:00, 15:00 to 20:00 (Happy hour except on Saturdays)
Closed on Sundays and holidays
A two-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of vegetable and seafood
(※2)Soy-sauce based soup
(※3)Deep-fried battered vegetable and seafood

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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