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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.23

虎ノ門 Toranomon峠そば
“Touge soba”

野菜天盛りそば・ゆで卵
600円(野菜天盛りそば 550円+ゆで卵 50円)

Yasai-ten(※1) soba & Boiled egg – 600 Yen(Yasai-ten soba 550 Yen + Boiled Egg 50 Yen)

峠そばの野菜天盛りそば・ゆで卵

評判良いお店であることは昼時の行列でわかる。待ってようやくお店に入るとごま油のよい香りがプーンとする。きっとうまいだろうとこの時点で予感がしますね。野菜天盛りそばにゆで卵を頼んでみよう。

Just looking at the long waiting line can tell you how good their sobas are. After waiting for your spot to open, the nice smell of sesame oil welcomes you. You will just have good feeling about the soba. Now, let’s order Yasai-ten soba and boiled egg.

■蕎麦:生めん茹でたて、行列を見込みながら次々とタイミングよく茹でる。薄茶色っぽくてやや細め、コシあり、香りあり。
■つゆ:ゴクリと含むと鰹節のコクとほのかな酸味を感じる。マイルドなカエシは飽きのこないバランス。
■天ぷら:さっくり揚がって香ばしい。ごま油のうまみ。ほぼ日替わりで3から4種の野菜の天ぷらを盛り合わせる。本日の野菜は、玉ねぎかき揚げ・春菊・茄子と定番のトリオ。

■Soba: Raw noodle boiled on spot. Timing are calculated by how the waiting line moves, so your noodle would be perfect when you order. Light brown color, slightly slim, chewy, and has nice smell.
■Soup: You can feel the slight sourness and great taste of katsuobushi when you drink the soup. Mild kaeshi(※2) has nice balance that will never get old.
■Tempura: Crispy with nice taste of the sesame oil. 3-4 kinds of vegetables are assorted, and the types of vegetable used are changed daily. For today, it was onion, edible crow daisies, and eggplant, the usual suspects.

これはほんとにうまい。文句無しにおいしい。バランスが絶妙。各種野菜のうまみをギュッとつめた賑やかな一杯。何度食べても飽きないです。

They are nothing else say but delicious. Their balance is perfect, each vegetable tempura captures the deliciousness of the vegetable perfectly. You’ll never get tired of eating this soba.

峠そばの野菜天盛りそば・ゆで卵

ゆで卵を半分に割ってくれるのがうれしいです。それと鰹のダシがら(通称おかか)を無料でいただけるのが独特なサービス。上の写真では丼の手前左側にモコモコしたやつがそれ。

Boiled egg is divided into two, so it is easy to eat. Also, they have free topping service of bonito flakes. The one in the front left of the bowl in the picture are the bonito flakes.

創業から40年以上たつとのこと。現在は二代目が取り仕切っている。笑顔の素敵なお兄さんです。

Been in business for over 40 years. Currently it is run by second generation master, whom has nice smile.

うまくて健康に良い料理へのご店主のこだわりが書いてある。真面目なひと柄がうかがえます。

There is a note from the master about how he is committed for the healthy and tasty food. You can see the honesty of him by just reading this note.

峠そばの店主のこだわり

行列ができる立ち食い蕎麦屋、ちょっとないです。

You can’t find many stand-in sobas with people waiting in line.

峠そばの店前

■DATA
東京都港区虎ノ門1-8-11
銀座線・虎ノ門駅徒歩4分
営 10:30〜14:00、16:30〜18:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆ 

■DATA
Tokyo-to Minato-ku Toranomon 1-8-11
4min walk from Ginza line Tranomon station
Open 10:30 – 14:00, 16:30 – 18:00
Closed on Saturdays, Sundays and holidays
A three-star sobaya

アプリ「蕎麦道なび」でも配信中! 「蕎麦道なび」のアプリはこちらからダウンロード!
※Google Android/iOS対応


(※1)Vegetable tempura
(※2)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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