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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.22

中延 Nakanobu大和屋
“Yamatoya”

なす天コロッケそば
480円

Nasu-ten(※1) and croquette soba – 480 Yen

大和屋のなす天コロッケそば

駅を出てすぐ、ガード脇にある。ほぼ駅敷地内の雰囲気。

Just outside the station and next to railway bridge, almost as inside the station.

ココんちは天ぷらがうまいです。お惣菜屋さんが母体らしくて、天ぷらの揚げ方がとても上手。コロモに味があって、素材と全体がしっくり馴染んでいて、食べやすい。

Yamatoya has very delicious tempuras. Deli is their man business, so their tempura is very good. The ingredient and the batter are in harmony, so it is very easy to eat.

いろんなお好み天ぷらがありますが、わたしが好きなのはピーマンとなす。この日はピーマンは売り切れだったので、コロッケにしてみた。

There are a lot of kind of tempuras, the one I like is green pepper and eggplant. Today, there were no green pepper, so I decided to go with croquette.

大和屋のなす天コロッケそば

細めの蕎麦、どちらかというと蕎麦というよりも細うどんといった見た目。つゆはマイルドなダシに優しめのカエシ。蕎麦とつゆのバランスがいいです。

Slim soba noodle, more like very slim udon rather than soba. Soup is with mild dashi(※2) and soft kaeshi(※3). The balance between soba noodle and the soup is perfect.

なすうまい。ジワーっとした野菜のうまさが全体に行き渡っている。しんなり感がいいのよね。

Eggplant tempura was great. You can taste the juiciness of the vegetable. The tenderness is perfect.

大和屋のなす天コロッケそば

コロッケはまあ普通ですが、蕎麦用だけあって、崩れないのがいい。ボロボロに崩れちゃうやつは食べてる間いっときも気が抜けないみたいなのがありますが、ここのは安心してゆっくり食べることができる。

Croquette is ok, but it is made for soba, so it doesn’t break down in the soup. The usual croquette dipped in soup is easy to breakdown so you need worry about breakdown all the time, but with this croquette you can take long time with it.

これ、とても重要なことだとわたしは思っております。崩れるコロッケは落ち着かない。コロッケそば大好きだけど、ここはどうしても譲れない、そんな気持ちがある。まあそれほどリキむものではないですけどね。

I think croquette not breaking down while you are eating is very important. Croquette breaking down while eating makes you restless. I love soba with croquette, but firm croquette is non-negotiable for me.

線路ガードのすぐ脇なので、雨の日は濡れずに駅から直行できてとても便利に使わせていただいております。

Next to railway bridge, so even in rainy day you can reach inside without getting wet.

大和屋の外観

■DATA
東京都品川区中延4-5-4
東急大井町線・中延駅改札横
営 (平日)6:15〜20:00 (祝)6:15〜15:00  (日)7:00〜14:00
休 月曜
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo-to Shinagawa-ku Nakanobu 4-5-4
Right next to TokyuOoichou line Nakanobu station
Open 6:15 – 20:00 on weekdays 6:15 – 15:00 on holidays 7:00 – 14:00 on Sundays
Closed on Mondays
A two-star sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Eggplant tempura
(※2)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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