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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.21

新橋 Shinbashi丹波屋
“Tanbaya”

春菊天そば+ミニカレー
630円

Shungiku-ten(※1) soba & Mini curry rice – 630 Yen

丹波屋の春菊天そば+ミニカレー

新橋ではここが一番好きかな、いやいや他にも一番はたくさんあるんですけどね。

There are great soba places in Shinbashi, but my favorite is here.

丹波屋の春菊天そば

■蕎麦:茹でめん、白っぽくて柔らかい。
■つゆ:本枯節の香る素晴らしいダシ。優しめのカエシ。控えめの甘さ。
■春菊天:コロモごく薄く、表から中までぎっしりと春菊が詰まって、まるで「春菊パンケーキ」のような状態。春菊の香りとほの苦みが口の中でジュワーっと広がる、ああ幸せ。

■Soba: Boiled noodle, white and soft.
■Soup: Dashi(※2) with great taste and smell from high-grade katsuobushi.
■Soft kaeshi(※3) with light sweetness.
Tempura: Batter is light, full of shungiku (edible daisy crowns) like a pancake. The smell and light bitter taste fill your mouth with juiciness, making me very happy.

丹波屋のミニカレー

カレーはといえば、サラサラ系で甘酸味とスパイシーさがあいまってたまらんです。立ち食い蕎麦店のカレーの域をはるかに超えている。

The curry rice is spicy, sweet and sour making very delicious. Not ordinary curry you can eat at regular sobayas at all.

丹波屋の青唐辛子の醤油漬け

青唐辛子の醤油漬け、ピリリと辛くてうまいのよ。蕎麦にもカレーにも合う。かなり強烈ですので、弱い人はひとかけ試してからにしたほうがいいです。

This is green chili pepper soaked in soy-sauce. Very spicy but this makes your soba and curry more delicious. Has strong punch, so you should try little first.

若旦那に青唐辛子は何という品種なのかたずねたところ、タイのものだという。たしかにああいう辛さ、タイ料理で経験ある。

When I asked the master what kind of chili pepper this is, he answered it is from Thailand. Which makes sense, since I had similar spicy experience with Thai food.

若旦那が言うには「唐辛子というのは、世の中に1000種類くらいあるんで、品種が何かというのはあまり関係ない作物なんですよ」とのこと。

He also told me that chili peppers have over thousand kinds all over the world, so what breed/species of chili pepper doesn’t make any difference.

たしかに同じ品種で同じ畑でとれても辛いのとそうでないのとあるものね。若旦那インテリだなあ。

This also makes sense, since same kind of chili pepper made in same farm has different spiciness, some having extreme spiciness and some having none.

丹波屋のメニュー表

丹波屋の店前

■DATA
東京都港区新橋2-16-1 ニュー新橋ビル 1F
JR山手線・新橋駅徒歩2分
営 7:00〜23:00  (土) 7:30〜19:00 ※売り切れ次第終了。
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Address: Tokyo-to Mitato-ku Shinbashi 2-16-1 New Shinbashi Building 1F
Access: 2min walk from JR Yamanote line Shinbashi station
Open Hours: 7:00 – 23:00 on weekdays 7:30 -19:00 on Saturday
*Might close early when their soba runs out
Closed on Sundays and holidays
A three-star sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Tempura made with edible crown daisy (a.k.a chrysanthemum)
Tempura is deep-fried battered vegetable/fish/seafood
(※2)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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