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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.20

新川 Shinkawaがんぎ
“Gangi”

冷やしかき揚げそば
470円

Hiyashi(※1) Kakiage(※2) soba – 470 Yen

がんぎの冷やしかき揚げそば

茅場町駅を出て永代通りを東へ、霊巌橋を渡ってすぐ。道路左側。

Exit Kayabacho station and go east on Eitai street, right after crossing Reigan bridge, it will be on the left.

新潟名物の布海苔をつなぎにつかった「へぎそば」で有名。夜は立ち飲み居酒屋となり、新潟の地酒と酒肴をいただくことができます。

Gangi is famous for Hegi soba which is soba noodle made with dried sea weed from Niigata. At night, it becomes stand-in bar where you can enjoy the food and local sake.

■蕎麦:生めん茹で置き、緑色がかった中細、丸い断面。布海苔のコシとツルツル感強し。
■つゆ:やや濃いめ、キリッとした味わい。冷やしそばと相性よし。
■かき揚げ:美しく揚がった姿に見惚れる。サクサクと軽い歯触り、蕎麦の弾力とちょうどよいアクセント。

■Soba: Boiled raw noodle, already made. Greenish color with middle thickness circular cut. Can enjoy the chewiness and smoothness of dried seaweed.
■Soup: Little strong with sharp taste. Perfect match with cold soba.
■Tempura: Beautifully deep-fried kakiage. Light and crispy feel, making perfect match with chewy soba noodle.

がんぎの冷やしかき揚げそば

布海苔は海藻どくとくの粘りがあって、これが蕎麦にコシとツルツル感を与えてくれる。ボリュームあって食いごたえ十分。

The sea weed has nice stickiness which makes the soba chewier and smoother. Has nice volume.

とくにかき揚げが絶品。巨大にコンモリと揚げられた姿が美しい。天ぷら油の良い香りがする。これを肴に酒を飲んだらうまいだろうなと思います。

The kakiage very delicious. The mountain view is also beautiful with nice smell of tempura oil. It might go very well with nice sake.

越後十日町地方に古来伝わる製法、本鰹・醤油・みりんにこだわりあり、さらに酒にもこだわって集めているとのこと。いいですねえ。

The recipe is passed on for long time in EchigoTokamachi district, with committed choices of Katsuobushi, Soy-sauce, and sweet sake. They also have collection of nice sake.

がんぎののぼり

夕方5時頃の訪問でしたが、ひとりふたりと近隣のお勤めの方でしょうか。お仕事帰りのサラリーマン風の人が集まってくる。

Arrived just around 5:00pm, couple of businessmen who probably working near gathers to eat nice soba.

そして、おお!やおら一升瓶を傾け始めたではないですか。蕎麦屋で明るいうちから日本酒、たまらないものがありますね。わたしも飲みたいがまだ仕事がある、ここはぐっと我慢なのだった。

Watching the businessmen, they start to drink nice sake. Having a nice sake while sun is still high, is very envious. I want to join them, but I got a job to do so I must endure the unsatisfaction.

がんぎの外観

■DATA
東京都中央区新川1-2-10 鹿島ビル
東西線・茅場町駅 徒歩3分
営 8:00〜21:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Chuou-ku Shinkawa 1-2-10 Kashima Building
3min walk from Touzai line Kayabacho station
Open 8:00 – 21:00 on weekdays
Closed on Saturdays, Sundays, and holidays
A three-star sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Cold soba
(※2)Deep-fried battered mixture of vegetable, fish and seafood

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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