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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.17

渋谷 Sibuya本家しぶそば
“Honke Sibusoba”

冷やしピリ辛ねぎそば
520円

Cold spicy green onion soba – 520 Yen

本家しぶそばの冷やしピリ辛ねぎそば

東急電鉄系のチェーン店、なかでも渋谷駅は「本家しぶそば」を名乗り、メニュー構成と値段は他店と少しちがった独自性がある。

One of the franchises of Tokyu-Dentetsu line, this franchise in Shibuya names itself “The Original”. Also, their menu and prices are different from other franchises.

入り口レジで注文、レジ店員さんが「ひやし、ぴりから~」と詠うように注文を復唱するのが本家流。

When you order at the entrance cashier, your order would be repeated back to you like a phrase of a song.

冷やしピリ辛ねぎそば。斜め切りにしたネギと刻んだ焼豚をラー油ベースで和えたタネを蕎麦の上にのせたもの。

Cold spicy green onion soba. Green onions are chopped diagonally and mixed with grilled pork and spicy oil.

蕎麦は生めんを都度茹でもしくは茹で置きで、コシあり長さあり、角のピシッと立った姿は美しい。ぶっかけつゆはだしよくカエシやや甘めの柔らかい味。

Soba is boiled raw noodle with nice chewiness and length. Their shape is almost beautiful.
Soup has nice dashi(※1) with sweet and soft kaeshi(※2).

ピリ辛ネギが食欲を増進させるのか、怒濤のごとく食べ終わってしまう。

The spicy green onions make very easy to finish the bowl quickly.

本家しぶそばの冷やしピリ辛ねぎそば

似たようなものは他店にもあるのだが、ここのはちょっと違う。ピリ辛ネギと蕎麦との量と味のバランスが絶妙で、辛すぎることがない。おかげで蕎麦の風味が損なわれずかつ飽きずにいただける。こちらの名物といっていいでしょう。

There are similar sobas at other sobayas, but this one is different from them. Balance of the amount of soba and spicy green onions are perfect, making it not too spicy but spicy enough to still enjoy the taste of soba noodle. You can say this is one of their specialty.

注文した後は席について(もしくは立って)待っていると、どうしてわたしが注文したのかわかるのか、お店の奥から店員さんが間違えずに持ってきてくれる。

When I was waiting in my seat (or standing) after ordering, don’t know how they know it is my order, but they bring me the correct menu when it is ready.

本家しぶそばの店内

答えを解く鍵はレジ店員さんの独特な復唱の声にあるのだろうかと考えたりもするのだけど、いまだわからないままです。

Maybe the answer lies in the song like repeat of the order, it is a mystery still.

JR改札を出たすぐ左横にある。立地抜群。

Just left to the JR entrance in the station. Perfect spot to set up shop.

本家しぶそばの外観

■DATA
東京都渋谷区渋谷2-24-1 東急百貨店東横店 西館 2F
JR山手線・渋谷駅構内
営 (平日)7:00〜23:00  (土日祝)7:00〜21:00
不定休 (東急百貨店に準ずる)
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Sibuya-ku Sibuya 2-24-1 Tokyu Department Store Toyoko shop west wing 2F
Inside JR Yamanote line Sibuya station
Open 7:00-23:00 on weekdays 7:00-21:00 on weekends and holidays
Closes when Tokyu department store is closed
A three-star sobaya

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(※1)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

(※2)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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