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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.16

早稲田 Wasedaはせ川
“Hasegawa”

冷やしたぬきそば
410円

Hiyashi(※1) Tanuki soba(※2) – 410 Yen

はせ川の冷やしたぬきそば

早大正門を背にして大隈講堂の右脇を進むこと数十歩。この地で創業42年の老舗「はせ川」。親子お二人で切り盛りしているようだ。ご主人のもの静かでやさしげな所作と息子さんとの息のあった連携が気持ちよい。

Couple of walks from central gate of Waseda University facing right to the Okuma auditorium.
Been in business for over 42 years, Hasegawa is run by father and son with serious teamwork.

冷やしたぬきそば、大きさに驚く。すごい大盛りだけど、これで標準のサイズなんですか?とたずねてみた。
「ええ、そうです。ほんとの大盛りはこの倍ありますからね。ぜひ次回お召し上がりになってください」と、メガネの底にいたずらっぽい光をひそませたご主人が笑いかけてくる。

I was surprised when I ordered hiyashi tanuki soba and asked if this is the regular size.
When I asked that question, master answered with smile “Yes, and large size is twice the size of the regular, you should try it next time”.

はせ川の冷やしたぬきそば

つゆがとてもよい。コクのあるダシと甘辛いカエシの濃厚なたっぷりの冷やしかけつゆが、大量の茹でめんを飽きず一気に食べさせてくれる。

Soup is very delicious. The cold soup made with strong dashi(※3) with sweet & spicy kaeshi(※4) makes tons of noodle very easy to eat at once.

揚げ玉とワカメをミックスさせうずたかく盛りつけたビジュアルも、食い手に挑戦するかのような迫力がある。ワカメは柔らかく、タヌキにはわずかにカレー味。おもしろいなあ、こういうの初めて食べました。

The toppings, the crunchy deep-fried dough with hint of curry taste and the soft sea weed are stacked like a mountain and challenges you to eat. This combination was first for me.

ネギとワサビの薬味が別盛りなのが丁寧でいいですね。

They are nice to provide wasabi and green onions separately, so you can control their amount.

はせ川の冷やしたぬきそば

じつは私、ここの大学の卒業生だけど、在学中はこちらのお店のこと知らなかった。残念なことをした。

I’m a graduate from Waseda university, but I never had a chance to eat here when I was enrolled. Which was very unfortunate.

「いえいえ、学生さんはこちら側にあんまり出て来ないんですよ」とのこと。ああ、たしかに高田馬場とは反対方向だからね。

But master told me that “Most of students doesn’t come to this side”. Which makes sense since it’s opposite from Takadanobaba station.

鰹節のダシがらをザルに入れて干している。蕎麦店さんならではの風景。

Used katsuobushi is being dried in the bowl. You can see this at a lot of sobaya.

はせ川の外観

■DATA
東京都新宿区早稲田鶴巻町538-12
東西線・早稲田駅徒歩5分
営 7:20〜14:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Shinjuku-ku Waseda Tsurumaki-cho 538-12
5min walk from Touzai line Waseda station
Open 7:20-14:00 on weekdays
Closed on weekends and holidays
A three-star sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Cold soba
(※2)Soba with toppings of crunchy bits of deep-fried dough
(※3)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※4)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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