Stand-in Soba (Noodle) Lovers!! Vol.64
地元住民や通勤客に愛され続ける山七の「ミニカレーセット+かき揚げ」【全国制覇!? 日本の立ち食いそば】
蕎麦スス流~SOBA SuSu Ryu~
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。なにかと“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!
この記事は特集・連載「蕎麦スス流~SOBA SuSu Ryu~」#64です。
Vol.64
新丸子 Shinmaruko山七
“Yamashichi”
ミニカレーセット+かき揚げ
500+80円
Mini Curry Set + Kakiage(※1) – 500 + 80 Yen
東急東横線・新丸子駅の改札を出て右側すぐ目の前にある小さなお店。朝早くから夜まで開いていることもあり、川崎の路麺ファンには人気店。
Little shop located just outside Tokyu Toyoko Line Shinmaruko station to the right. They sometimes open early in the morning and do not close until late, so the shop is extremely popular to the stand-in soba shop fans in Kawasaki.
駅前店舗で早朝営業、かつ安価なメニューもあって地元住民や通勤客に愛されていつも大賑わいだ。
Located right next to the train station, it opens early, and a very reasonable menu makes this shop extremely popular to the businessmen and locals.
■蕎麦…茹でめん、白っぽく断面丸い、柔らかめ。やや長い。
■つゆ…ややしょっぱめ。醤油のきいた風味、甘さ控えめ。
■かき揚げ…揚げおき。野菜の甘味じわっとくる、ヘナっとした手作り感。
■たぬき、わかめ…セットメニューの標準トッピング(無料)
■Noodle: Boiled noodle. Whitish and round. Soft and little lengthy.
■Soup: Little salty with rich taste of soy-sauce. Light on sweetness.
■Kakiage: Already made. Filled with sweet taste from the vegetables. It has a nice homemade feel.
■Toppings: Tanuki (Crunchy bits of fried batter) and seaweeds. FREE
自家製麺、店揚げ天ぷら、手仕込みカレー。ごく普通の立ち食い蕎麦を丁寧に真面目につくるとこうなるという見本だと思う。どれもしみじみうまい。
Homemade noodles, Tempura made in the shop, and homemade curry. A perfect role model of how to make simple stand-in soba. Everything is simply delicious.
茹で麺はやや細めでコシはあるがむやみに固くなく、つゆと馴染んでとてもいい具合。つゆはダシよく、カエシ濃いめ。たぬきとあいまって蕎麦とバランス良くちょうどいい。
Boiled noodles are thin and chewy but not too firm. Matches very well with the soup. Soup has nice dashi(※2) with rich kaeshi(※3). With Tanuki toppings, the soup has a nice balance with the noodles.
こころもち長い蕎麦をずーーーっとすすれば、肺活量いっぱいの空気とともに充実感が胃袋に満ちる。
Once you slurp slightly long noodles into your mouth. As oxygen fills your lungs, your stomach will be filled with joy.
ところで、この自家製麺。そもそも日本蕎麦屋は手打ちなら自家製麺があたりまえで、こだわりのラーメン屋も自家製麺が多いのであるが、立ち食い蕎麦屋に関していえば圧倒的に他社から仕入れた麺を使うことが多い。理由はシンプルで、立ち食い蕎麦屋の狭い店舗に製麺機械を置くのはなかなか難しいし、担当する人材の問題もあって、よほどのこだわり店でないと見られない。
By the way, this shop uses homemade noodles. Most of the traditional Japanese soba shops and dedicated Ramen shops use noodles they made themselves, but as for stand-in soba shops, most of the shops use noodles they purchased from another noodle maker. The reason for it is quite simple, it is almost impossible to fit large noodle making machines inside small stand-in soba shops and hiring professional noodle baking employees is hard too. So only a handful of dedicated stand-in soba shops use homemade noodles.
だが、山七のように例外の店もあって、それはつまり製麺会社が経営するお店だからだ。自家製麺のできる小型チェーン店というケースもあるが、それとも違う。純粋に市販・卸売のための製品として麺類を製造する会社が、別部門として店舗も経営するという形式だ。
Although, there are some exceptions like Yamashichi, which is a shop run by a noodle making company. They are different from small franchises that make their own noodles. They are professional noodle makers who make noodles and sell noodles to many different shops and run stand-in soba shops in one of their departments.
こういう形態のお店は思ったより少なくて、神奈川だけでなく東京を入れても片手で数えるほどしかない。路麺ファンにとってはとても貴重な存在であり、こういう形態のお店を好むマニアも多くいらっしゃる。それぞれの立ち食い蕎麦屋で取り扱う「麺」の成り立ちについて興味が湧くようになれば、それはコアなファンの証左といえる。
This kind of shop is rare, so even if you add Tokyo and Kanagawa, the number of shops like this would be less than 5. For stand-in soba fans, these shops are valuable and there are fans who enjoy only these kinds of shops. When you start to wonder where the noodle you are having comes from, you can say you are becoming a strong soba fan.
さて、もうひとつ忘れてならない本日の主役がミニカレー。ここのカレーは手作り。野菜を炒めるところからすべて店員さんがやっているとのこと。見た目は普通だが、ひとくち食べればスパイシーさがビリリとくる個性的な味。立ち食い蕎麦屋のカレーとしては頭抜けてうまい。カレーで評判な立ち食い蕎麦屋はいくつかあるが、山七も当然そのひとつだ。
One more thing you cannot forget is this mini curry. This curry is homemade from cooking the vegetables. It looks simple and ordinary, but once you have a bite, the spicy taste hits your tongue. Their curry is unbelievably delicious for a stand-in soba shop. There are stand-in soba shops famous for their curry, and Yamashichi is one of them.
とくに朝一番のできたては香辛料のフレッシュな香りが素晴らしい。ここではぜひとも早朝カレーを食べたい。ミニカレー単品では230円と安いのも重要なポイント。ついうっかり追加で注文してしまう魔力あり。
The smell of the spicy curry freshly made in the morning is superb. You should try the freshly made curry once. It only costs you 230 Yen, so you will probably order something else too.
お隣駅の武蔵小杉はこの10年ほどですっかり様変わりし、工場主体の殺風景な街だったのが今やタワーマンションの林立するオシャレな街に様変わりした。かたや、こちら新丸子は昔からずっと変わらない駅前の小さな商店街が馴染む街並みでやや心細い感はある。しかしむしろ時代の移り変わりに乗り遅れたところがよかったんじゃないだろうか。山七のように素敵なお店が残っているのだから。
The neighbor Musashinokosugi changed a lot in 10 years. Dull factory-based town changed to a fancy town filled with fancy apartments and tower mansions. Although, Shinmaruko has been the same for a long time, a small shopping town in front of the train station. You can say they did not keep up with the time, but it is a good thing shops like Yamashichi are still standing.
神奈川県川崎市中原区新丸子町738
東急東横線・新丸子駅、徒歩1分(駅前すぐ)
営 (月)6:00〜20:00 (火・木・金)6:00〜19:00 (水・土) 6:00〜17:00
休 日曜
評価は2点 ☆☆
Address: Kanagawa-ken Kawasaki-shi Nakahara-ku Sinmaruko-cho 738
Access: 1min (Just in front of the station) walk from Tokyu Toyoko line Shinmaruko Station
Open Hours:6:00 – 20:00 (Mondays) 6:00 – 19:00 (Tue, Thurs, Fri) 6:00 – 17:00 (Wed, Sat)
Closed on Sundays
Grade: A Two-star Sobaya
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※Google Android/iOS対応
(※1)Deep-fried battered mixture of seafood and vegetables
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (bonito flakes)
Katsuobushi dried, smoked, and fermented skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup base
情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。