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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.60

初台 Hatsudai加賀
“Kaga”

かき揚げそば
480円

Kakiage(※1) Soba – 480 Yen

加賀のかき揚げそば

京王線・初台駅北口の階段をのぼって地上に出たところ。甲州街道沿いの二方向に開けた角地にはのどかな佇まいあり。立ち食い蕎麦屋としては申し分のない立地だ。この地で長いこと営む、評判の繁盛店。途中でいったん休業していたこともあるが、現在の二代目ご主人に代替わりして久しい。

Shop is located just up the stair of Keio line Hatsudai station north exit. Located alongside Koshu highway, having nice slow atmosphere. You cannot ask for better location for stand-in soba shops. Been in business for longtime, with high regards. They had some time-offs but been in business by second-generation owner for long time.

加賀の外観

いつ来ても加賀は期待を裏切らない。次々と茹でる生そば、ダシ香るつゆ、そして圧巻なのは7センチはあろう厚みのかき揚げ。立ち食い蕎麦となめてかかってはいけない。そんじょそこらの普通の蕎麦屋も驚きのうまさ、そして安さに舌を巻くことになる。安かろう悪かろうの店も多かった頃から貫いてきた品質重視のスタイル。こんにちでこそ、こういった路麺店は珍しくないが、加賀は間違いなくその先駆者だ。

They would not disappoint your expectations every visit. Constantly boiled raw noodles, great soups with nice fragrance of dashi(※2), and the 3-inch thick kakiage is a masterpiece. You cannot make light of their quality just because they are stand-in soba shop. Their quality of soba noodle cannot be competed by ordinary soba shops, and you will be surprised about their price. Soba shops back then were lower the price of soba, quality of soba lowered also, but Kaga kept quality first style always. It is not uncommon now, but Kaga is the one of the frontiers of quality first soba shop.

■蕎麦:生めん。モッチリしてうまみあり。立ち食い蕎麦としてはかなり長い。
■つゆ:鰹節の香るダシ。甘さ控えめで醤油の香ばしい上品なカエシ。バランス良し。
■かき揚げ:注文受けてから揚げる。玉ねぎメインに海老が少し入る。

■Noodle: Raw noodle. Chewy and tasty. It is quite lengthy for stand-in soba noodle.
■Soup: Nice dashi with fragrance of Katsuobushi. Kaeshi(※3) has nice crispness of say-sauce with slight sweetness. Has great balance.
■Kakiage: Made when ordered. Mainly made with onions with some shrimps.

注文の都度揚げるため、提供にやや時間かかることもあるが、目の前で揚げられる天ぷらを眺めながら待つのもまた楽し。待ち構えることしばし目の前にやってくるのは端正な姿の一杯。まずはつゆを飲み、蕎麦をすする。コクと酸味のある良いダシ、深みのあるカエシ、やや中太い蕎麦はモチモチとコシあり。

Kakiage is made one by one when ordered, so it might take little while after you order, but waiting for your soba while looking at your kakiage being cooked is not so bad. After little wait, you will face the elegant bowl of kakiage soba. Once you sip on the soup and have a bite of the noodle, you will taste the richness and deepness of the soup and nice chewiness of the noodle.

加賀のかき揚げそば

かき揚げはこんもり厚みのある姿。下側半分はつゆに隠れている。つゆの上に出た部分を箸でつまめば「サクリ」とくる。おお、この感触こそが加賀の醍醐味。大きめのざく切り玉ねぎをひとかけ口に入れれば、熱い、熱すぎる。やけどは免れないが、それもまた愉快。このかき揚げを食べるにはヤケドなしでは済まされない。

Kakiage is very thick. The bottom half is hiding in the soup. The top half above the soup has nice crispiness, which is one of the strong points of the Kaga. Chopped onions in the kakiage is just cooked, so they will be hot. They are great but be careful not to burn yourself with it.

加賀のかき揚げそば

熱々ハフハフを少しずつ崩しながら食べ進む。玉ねぎは火のとおり加減が絶妙で甘〜い。厚いが芯まできっちりと揚がっていて油切れ良し。食べているうちにコロモがつゆに溶け蕎麦にからむ。最後のほうになると、崩れてつゆといっしょになったところをズルズルとすすって「はあ〜幸せ」となる。また食べなきゃ、と誓うのだ。

Try to eat one small bite at time because they are hot. The onions are cooked perfectly with nice sweetness. Kakiage is nice and crispy to the core and not too oily. While you eat your kakiage, it will start to crumble into the soup so at the end you can enjoy them with the soup together. Once you have this soba, you will make a promise to have it again.

加賀のメニュー

■DATA
東京都渋谷区本町1-2-3
京王線・初台駅 徒歩1分(初台駅・新国立劇場方面出口を出てすぐ)
営 [月〜金]7:00〜20:00 [土]10:00〜16:00
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Address: Tokyo-to Sibuya-ku Honmachi 1-2-3
Access: 1min walk from Keio line Hatsudai station
(Just outside Hatsudai station New National Theatre exit)
Open Hours:7:00 – 20:00 (Mon – Fri) 10:00-16:00 (Sat)
Closed on Sundays and Holidays
Grade: A Three-Star Sobaya

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(※1)Deep-fried battered mixture of vegetables/seafood/meat.
(※2)Broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna.
(※3)Soy-sauce based soup base.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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