string(38) "https://www.e-begin.jp/article/382660/"
int(1)
int(1)
  

蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.58

神田錦町 Kandanishikicho河北や
“Kahokuya”

肉そば(冷)
480円

Meat Soba (Cold) – 480 Yen

河北やの肉そば(冷)

都営新宿線・小川町駅から本郷通りを南下、美土代町交差点を右折したところにある。大通りに面しているのですぐにわかるはず。

Shop is located at right on Mitosirocho intersection, just south on Hongou street from Toei-Shinjuku line Ogawamachi station. Easy to spot since it is facing the main street.

昭和レトロチックな日の出印の看板。白い暖簾には大きく「山形肉そば」の文字がひときわ目立つ。内装は古民家風の温かい雰囲気。

Shop’s sign is rising sun with little touch of Showa era retro-style. There is a phrase on the white curtain with big letter “Yamagata Meat Soba”. The inside of shop has nice and warm atmosphere.

河北やの外観

ここではかき揚げそばではなく、名物の「肉そば(冷)」を注文してみたい。山形弁で「つったいそば(冷たい蕎麦)」とも呼ばれる郷土料理。

Here, I ordered their famous meat soba cold, not the usual Kakiage soba. It is one of the local cuisines in Yamagata, also called “Tsuttai Soba (Cold Soba)” in their native tongue.

■蕎麦:黒っぽくてやや太め。山形蕎麦特有のモチモチ感。噛みしめればジワーとした旨みあり。これを食べると東京風の蕎麦が物足りなく感じる。
■つゆ:冷たいつゆ。鶏だしと昆布だしなどを合わせた醤油味の濃厚なつゆ。うっすらと脂が浮かび、蕎麦つゆとしてはかなりパワフル系。ちょい甘め。
■タネ:鶏肉のぶつ切りをシンプルに調理したもの。歯ごたえのあるプリプリした肉が蕎麦とつゆによく合う。若鳥ではなく成鳥を使っているようだ。

■Soba: Blackish colored and little thick. Nice chewiness peculiar with soba noodle made in Yamagata. Once you have these noodles, the regular soba noodles made in Tokyo not enough.

■Soup: Cold soup. Dashi(※1) is made with mixture of chicken and sea kelps. Soy-sauce taste with rich taste. There is a thin layer of oil, making the soup powerful. Little sweet.

■Toppings: Chopped chickens cooked simply. Nice and chewy witch matches very well with the soup. They use adult chickens, not the cheap young ones.

鶏スープに鶏肉となると、純粋な日本蕎麦というよりはラーメンもしくは沖縄そばに近い成り立ちで、ちょっと蕎麦には合わないんじゃないの?と、ごく自然に思われるかたもいると思う。その先入観を大きく覆すのは黒くもっちりした蕎麦の存在感。

Chicken toppings with chicken soup is more like for Ramen noodle or Okinawa soba, so it made me wonder little about this soba, but the black chewy soba noodle blew my worry away.

いっけん蕎麦に合わなそうな動物性素材であっても、山形蕎麦のワイルドさをもってすれば十分にバランスがとれている。全然蕎麦が負けてないどころか、ずるずると啜り続ける度に「むしろこれこそが正しいレシピである」との肯定的な気持ちが強くなる。うーむ、恐るべし山形郷土料理。

The chicken-based soba does not seem to match with soba noodles, but the wildness of the Yamagata soba noodle makes it possible. The power balance between the noodle and the soup is perfectly balanced, making you think this recipe is the correct recipe of the soba noodle. Terrifying power of Yamagata’s traditional food.

かく言う私は、20年以上昔のこと、山形県河北町谷地(やぢ)で「つったいそば」を食べたことがある。あのときは出羽桜を1升飲んでヘロヘロ二日酔いで、這って食いに行った。滋味あるつゆが弱った腹に沁みたなあ。ここのはまさにあれに近い味わいで懐かしさいっぱいだ。現地のほうがもう少しつゆに粘度があったような気がするが、こちらのほうはそれに比べればサッパリ感あってまたいい。気軽に何度でも食べたい気持ちにさせてくれる。

I once had the “Tsuttai Soba” in Yamagata about 20 years ago. I had bad hangover from the bottle of Debasakura, so I crawled myself to the soba noodle. The nice and healthy soup was nice to the weakened stomach. Their taste was just like the ones at Kahokuya, making me little nostalgic. The ones in the Yamagata had more thickness to the soup, but ones in here are nice and simple too. Makes you want to eat them repeatedly.

河北やの肉そば(冷)

山形肉そばの他には、和牛すじライスカレーが人気。その他、山形風冷たいラーメンの「肉中華」、卵でとじない秘伝タレの「河北カツ丼」。いずれも山形の地元で愛される郷土料理。

Not only the Yamagata soba, their Rice curry with Wagyu beef is popular. There are other Yamagata’s traditional foods, like cold Ramen noodle “Niku-Chuka” and Cutlet bowl made without eggs called “Kahoku Katsu-don”. All of them are loved by the people in Yamagata.

河北やのメニュー

夜は5時から居酒屋タイムとなる。じつはこれがお勧めで、わたしは路麺仲間を誘ってはここで一杯やることがよくある。昼の路麺とは打って変わった本格居酒屋で、料理にもこだわりあり。好きなのは「とうもろこしかき揚げ」。まさにそのままとうもろこしの実を天ぷらにしたもの。むしゃむしゃ食べる系のおつまみで箸が進む。もちろんお酒も進みますよ。

The shop becomes a pub after 5:00 P.M., and tell you the truth, I love their pub. I often bring my soba loving friends to the shop to have nice food and drinks. The menu changes drastically from their lunchtime menu, with tons of authentic foods. I love their “Corn Kakiage(※2)”. Deep-fried battered chunks of the corn is amazingly easy to eat. Making your drinks easy too.

河北やのメニュー

河北やのとうもろこしかき揚げ

■DATA
東京都千代田区神田錦町1−2 官報神田錦町ビル1F
都営新宿線・小川町駅 徒歩3分
営 10:30〜23:00(17:00から居酒屋タイム)
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Chiyoda-ku Kanda Nishiki-cho 1-2 Kanpo Kanda Nishiki-cho building 1F
3min walk from the Toei Shinjuku line Ogawamachi station
Open Hours: 10:30 – 23:00 (From 17:00 shop becomes a pub)
Closed on Saturdays, Sundays, and Holidays
Grade: A Three-Star Sobaya

アプリ「蕎麦道なび」でも配信中! 「蕎麦道なび」のアプリはこちらからダウンロード!
※Google Android/iOS対応


(※1)Broth, usually made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skip jack tuna.
(※2)Deep-fried mixture of battered vegetable/seafood/meat.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

特集・連載「蕎麦スス流~SOBA SuSu Ryu~」の最新記事

都内で山形の味を楽しめる! 河北やの「肉そば(冷)」【全国制覇!? 日本の立ち食いそば】

Begin Recommend

facebook facebook WEAR_ロゴ