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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.54

大森 Omori麦の城
“Mugi no Shiro”

かすうどん
580円(無料大盛り)

Kasu(※1) Udon – 580 Yen (Size increase is free of charge)

麦の城のかすうどん

大森駅西口前にある麦の城は、モザイクタイルで装飾され、まるでアントニオガウディのグエル公園の建物のような異彩を放つ奇抜さでひときわ目を引く。大森駅を訪れた人なら記憶に残っているんじゃないだろうか。ちなみにわたしは「大森のガウディ」と呼んでいる。

The Mugi no Shiro is at front of the Omori Station West exit, and with decollations of bright tiles, pulls your eyes like parks designed by Antonio Gaudi. If you ever visited Omori station, you’ll probably remember about this shop. I secretly call this shop “Omori’s Gaudi”.

麦の城の外観

その昔、大森のお隣である蒲田の東急目黒線蒲田駅ホーム脇に「めん亭」という立ち食い蕎麦屋さんがあった。おいしいと評判で、特にうどんは本格派との評価であったが、残念ながらいつのまにか閉店してしまった。

Long ago, there was a stand-in shop called “Men-tei” in Kamata station. Their noodles, especially their udon noodle received high praises, but sadly the shop closed.

それから何年もたったある日のこと、池上通りをバイクで走れば大森駅前で必ず目に付く異様な建築物に、「蒲田めん亭復刻店 めん亭」の看板を目にしたときは嬉しかった。あの伝説の味を麦の城が再現してくれたのだ。

After couple of years later, when I saw the sign saying, “Revived noodles of Men-tei”, I was very happy. Mugi no Shiro has revived the delicious noodles.

麦の城の看板

蕎麦もいいが、ここでは名物のうどんをいただかなければならない。大きめの丼にネギと三つ葉の細切りがどっさりと盛られた、サラダ感覚あふれる美しい一杯。それを明るい店内でいただく幸福感。

Their soba noodles are great, but you should try their udon noodles. A large bowl with a lot of green onions and trefoils as a topping, looking healthy and beautiful. You will spend a happy time eating it.

ちなみに大盛り無料。デカ盛りというほどではないので、よほど少食のひとでなければ大盛りをお願いしたほうがよいと思う。

Also, their size increase service is for free. It’s not going to be huge size, so if you are not small eater, you should order the larger size.

■うどん:いわゆる大阪風の柔らかめのうどん。讃岐うどんのようなコシがあるものではないです。
■つゆ:昆布ダシ主体で鰹ダシ合わせ、塩気はさほど強くなく、醤油薄め。とてもマイルドな風合い。
■タネ:大阪風の「かす」。かすとは牛の小腸をじっくりと素揚げしたもの。「油かす」とも呼ばれる。ぎゅーと濃縮された旨味あり。

■Udon: Western styled soft noodle. Not chewy like Sanuki udon noodle.
■Soup: Mainly made with sea kelp dashi(※2) combined with katsuobushi dashi. Not too salty, very mild taste.
■Topping: Western styled “Kasu” which is a fried small intestine. Also called “Abura Kasu”. Filled with tastiness.

つるつると食べて、うん、これいい、こういうの大好き。やわやわ麺とダシをごくごく飲み干す関西風のうどん。「うどんはコシ」というかたも多いが、そうばかりでもない。やわいうどんの優しさに触れるたびにそう感じる。

After eating the noodles very easily, I loved it. Very easy to eat soft and kind soup and noodles.

ところで、丼を見渡したところで「かす」が見当たらない、かすよいずこ、と探してみると、いたいた。小さくて薄切りなのと透明に近い色合いなのでなかなかわかりにくいがこれが「かす」。こんなに小さいカケラなのであるが、ひとくち食べてみるとびっくりするほど旨味が強い。動物タンパクの旨味がぎゅーーと濃縮され、噛むほどにうまみがじわじわと湧いてきて尽きることない。それこそガムのようにいつまでも噛んでいたくなる。またこれがうどんによく合う。

When I tried to locate the topping “Kasu”, it was very hard to find since it is small bits and they are also clear colored. Even they are small, you will be surprised of their taste. Every time you chew on them, the taste floods your mouth. Matches very well with the udon noodle.

麦の城のかすうどん

贅沢にも生のすだちが添えられる。うれしいですね。お店のご主人によると「すだちは、少し食べ進まれたところでしぼってくださいね」とのアドバイスあり。ご主人は物腰の柔らかい、明瞭かつ丁寧な接客で好感持てるかた。

The udon noodle comes with Sudachi (Citrus Sudachi), according to the owner, you should add Sudachi after you eat little of the udon. The owner is very kind and soft person.

では少し食べ進んだところですだちを絞ってみよう。お!これはいい、先ほどまでのマイルドさがぴしっとして味が一変する。こういう変化が挟まると最後まで楽しくいただけるというものだ。

So, after little I added the Sudachi to it. The taste change was sharp, and I loved it. These changes in taste makes very enjoyable to eat.

麦の城のかすうどん

大きいガラス窓もあいまって店内はとても明るい雰囲気。モザイクタイルの装飾がいたるところにある。忙しくうどんをすする人にも和みと安らぎを与えてくれる空間だ。駅利用者だでけなく近隣のご高齢者であろうお客さんも見られた。

With large glass windows with tiled decollations, the inside of shop is very bright and nice. They have peaceful atmosphere even when you are rushing to eat their noodles. Customers here are not only station users, but locals come here to enjoy the noodles too.

麦の城の店内

■DATA
東京都大田区山王2-2-11
京浜東北線・大森駅 徒歩1分
営 [月~金]6:30~23:30[土]9:00〜21:30[日・祝]9:00〜18:00
休 無休
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Oota-ku Sannou 2-2-11
1min walk from Tokyu Tozai line Omori station
Open Hours: 6:30 – 23:30 (Mon – Fri)
9:00 – 21:30 (Sat)
9:00 – 18: 00 (Sun and Holidays)
Always Open
A Three-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Crispy fried small intestine of cow
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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