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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年の大イベントを控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.53

大岡山 Ookayamaよりみち(米次郎)
“Yorimichi(Yonejiro)”

かき揚げそば
470円

Kakiage(※1) Soba – 470 Yen

よりみちの冷やしかき揚げそば

環七に詳しい人ならご存じかもしれない。目黒区の「南」というぶっきらぼうな名前の交差点には、歩道が極端に広く大きな欅の木が密集した、小さな公園のような素敵な場所がある。いうなれば環七のオアシス島、ここによりみちがある。

If you know Kannana street, you might know this. On the intersection in Meguro-ku named “Minami” (South), there is a place where wide sidewalks with many Keyaki trees like a small park. You can say there is an oasis on the Kannana street.

よりみちの近くにある公園

店の前にバイクや自転車を停め、愛車を眺めながら蕎麦をすすることができるのがうれしい。バイク乗りというのはどうも自分の愛車から離れたくないという習性があるようで、峠道や高速PAなど皆さん自分のバイクにびたっとくっついて動かない。ここはそんな路麺好きライダーにうってつけの、まさに「路麺ライダーの聖地」といえる。

You can park your bicycles and motorcycles in front of the shop and look at your beloved vehicles while enjoying great soba noodle. Most of motorcycle riders doesn’t want to be far from their beloved motorcycles, so they have tendency to stay very close to their motorcycles. You can say this shop is the best for soba and motorcycle lovers, a “Holy place of Motorcycles Riders”.

よりみちの店前

■蕎麦:茹でめん。黒っぽい。コシあり、ほのかな香り。茹でめんにしては上等。
■つゆ:やや昆布主体のマイルドなだしに、甘さ控えめなカエシ。
■かき揚げ:揚げ置き。分厚く大きめで食べ応えあり。コロモ多めのふわっとしたパンケーキ風な食感。

■Soba: Boiled noodle. Blackish, with chewiness and slight fragrance. Very good for already boiled noodle.
■Soup: Mild dashi(※2) mainly made with sea kelps. Kaeshi(※3) with moderate sweetness.
■Kakiage: Already made. Very thick and big, with great satisfaction. Batter with pancake like fluffy feel.

よりみちの店内

ご店主の米次郎さんが揚げる自家製天ぷらは種類豊富でどれもうまい。何度通っても飽きさせない。蕎麦は茹でめん。つゆは立ち食いとしてはあっさりめ。クセのない丁寧なダシでゴクゴク飲めて毎日でも食べたくなる、しみじみとしたバランスの良さがある。

All the tempuras made by the owner Mr. Yonejiro are very tasty with many varieties. You won’t get tired of them even you gone there for many times. Soba noodles are already boiled, and their soups are very light for stand-in shops. Dashi is created very elegantly, so you can drink this soup every day. Nicely balanced soba.

よりみちの冷やしかき揚げそば

よりみちの冷やしかき揚げそば

看板建築風の建物と錆びたシャッターで、昭和の雰囲気漂う店がまたいい。カウンターと座席あり。常連さんは天気がよければだいたい外で食べる。木陰で気持ちよいんだな。蕎麦もいいが、このロケーションが最高。

You can feel the Showa like atmosphere drifting from the rusty shutter door and the architect of the building. There is stand-in counter and regular tables with chairs. Most of repeaters eats outside when weather is nice. The feel of the breeze is very nice.

そもそもは神楽坂で3年半くらい営業した「米次郎」のご主人が大岡山の環七沿いに移転改行したお店。ご主人にその話をしたところ「えっ、お客さん神楽坂のお店知ってたの、うれしいなあ」と喜んでくれた。

Yonejiro used be in Kagurazaka for 3 years and a half, and then moved to the Ookayama. When I told the owner that I knew the shop in Kagurazaka, he was very happy about it.

「神楽坂で米次郎を開く前は同じ場所で長いことスナックよりみちを営んでいたんだけど、歳とって夜の仕事もきつくなってきたので立ち食い蕎麦に商売変えしたんですよ。一年半ほど蕎麦店で修業してね。」といつもの気さくな語り口でお話ししてくれた。

He told me that he used to run a pub before the soba shop in Kagurazaka, but it became harder for him to work during night as he aged, so he decided to change the shop from pub to stand-in soba shop. He received training from a formal soba shop for year and half.

よりみちの外観

よりみちの外観

店頭には米次郎当時の看板も出しているため「米次郎」と通称されることもあるが、正しい屋号は「よりみち」だとのこと。

There is a sign in front of the shop with the name “Yonejiro”, so most of the customers call the shop Yonejiro, but actual name of the shop is “Yorimichi”.

米次郎当時の看板

早朝から開いているので、土曜朝ツーリングの行きがけにどうでしょう。

The shop opens very early, so it will be perfect place to go for early motorcycle ride.

■DATA
東京都目黒区南3-8-8
東急大井町線・大岡山駅、徒歩15分
営 5:00〜16:00
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Meguro-ku Minami 3-8-8
15min walk from Tokyu Ooicho line Ookayama station
Open hours: 5:00 – 16:00
Closed on Sundays and holidays
A Three-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of vegetables and seafoods.
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna.
(※3)Soy-sauce based soup.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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