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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.48

泉岳寺 Sengakuji三松
“Mimatsu”

コロッケ+メンマそば
390円+150円

Croquette & Menma(※1) Soba – 390 Yen + 150 Yen

コロッケ+メンマそば

都営浅草線泉岳寺駅から、泉岳寺方面に坂を上ったところにある。細っそ〜い三角地帯の先端によくぞ建設したと褒めてあげたいトライアンギュラーなお店。三角系路麺の筆頭。完全立ち食いで5人入れば満員といったところ。

Located on the hill outside Toei Asakusa Line Sengakuji Station towards Sengakuji. Built in extremely narrow triangular space. One of the leading triangular stand-in Soba shops. Probably only five customers will fit.

■蕎麦:茹でめん、白く長い。ちょっと目は手打ち蕎麦のように見える。とても柔らかい。葛飾区によくある冷麦のような食感の小麦粉香る蕎麦。
■つゆ:ダシよし、カエシ色薄いがややしょっぱい、甘くない。
■タネ:コロッケは自家製。メンマはラーメン用のトッピング材。

■Soba: Boiled noodle. White and long. It looks like a hand-made noodle. Very soft.
Has chewiness like iced wheat noodles you can eat in Katsushika district, also has fragrance of wheat.
■Soup: Nice dashi(※2). Kaeshi(※3) is light colored, but little salty. No sweetness.
■Topping: The croquette is homemade, menma is topping from the Ramen noodle.

このお店は看板にもあるとおり、蕎麦よりもラーメンのほうがよく出る。なのでちょっと実験してみたくなる。メンマを蕎麦に乗せてみた。

As you can see in the shop’s billboard, people order Ramen noodle more than the soba here. So, I have decided to experiment a little by putting menma on my Soba.

おお、これがなかなかいい。ラーメン界では最弱キャラのメンマ君も、蕎麦の上ではぶいぶいいわす。山菜とキツネの中間をいくような独自性があるじゃないか。

This was quite good. Maybe menma is a weak topping in a Ramen world, but in the Soba, it acts as a leading role. It is sort of like a topping between a mountain herbs and a fried tofu.

コロッケ+メンマそば

調子にのってコロッケにソースをかけてみたが、こちらはやめといたほうがよかった。蕎麦の味がわからなくなってしまった。なんでもやればいいというものじゃない。

I decided to experiment a little more by adding a sauce for croquette to the Soba. I should not have done that. The taste of nice Soba was gone. Maybe I shouldn’t try whatever came to mind.

ちなみにラーメンに天ぷらをトッピングすることもできる。最近は取り扱っていないようだが、冷やし中華にかき揚げ乗せたやつはうまかった。

By the way, you can add Tempura(※4) to your Ramen noodle too. They don’t make it currently but adding Kakiage(※5) to the “Hiyashi-Chuka(※6)” was very delicious.

三松の店内にあるショーケース

ラーメンのほうが人気者であることはまちがいない。最近はとくに塩ラーメンが人気らしい。

Ramen noodle is more favored here. Currently the Salt Ramen noodle is ordered most.

三松のメニュー表

三松は、このお店を含め、新橋・馬喰横山・三河島にもある小規模チェーン店で、製麺所の三松屋食品が経営する。製麺所というのは蕎麦うどん中華麺のどれも製造するのが一般的で、麺の種類は豊富だからお店でもそれらを満遍なくメニューに載せているという寸法だ。

Mimatsu is a small franchise which has shops in Shinbashi, Bakuroyokoyama and Mikawashima. Which is run by a noodle making company, the “Mimatsuya Food”. Noodle makers usually makes all kinds of noodle such as Ramen noodle, Chinese noodle and of course Soba noodle. So, all the shops has their menu with different kind of noodles on.

三松の店前

極小店舗なので混雑時は店の外で行列ができる。気の良いご主人ひとりで切り盛りする。先端に行くにつれて店が細くなるので、厨房には一人しか入れないのよ。

Super small shop, so when it is crowded the line is made by customers waiting. This shop is run by one owner, because the shop is so small, only one person can fit in the kitchen.

三松の外観

■DATA
東京都港区高輪2-16-39
都営浅草線・泉岳寺駅 徒歩1分
営 [月〜金]7:00~14:00、16:00〜19:00 [土]7:00~14:00
休 日祝
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo-to Minato-ku Takanawa 2-16-39
1 min walk fromToei Asakusa Line Sengakuji Station
Open Hours: 7:00 – 14:00 (Mondays – Fridays) 7:00 – 14:00 (Saturdays)
Closed on Sundays and Holidays
Grade: A Two-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Seasoned bamboo shoots
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup
(※4)Deep-fried battered vegetable, seafood or meat
(※5)Deep-fried battered mixture of vegetable, seafood or meat
(※6)Cold Chinese noodles with various toppings

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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