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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.43

飯田橋 Iidabashi豊しま(としま)
“Toshima”

肉そば
480円

Niku Soba (Meat Soba) – 480 Yen

豊しま肉そば

飯田橋駅前五叉路の歩道橋を渡った向こう側にある。「是れはうまい、関東風肉そば」の看板で路麺ファンには有名なお店。

Just across the pedestrian bridge at the five-street intersection in front of the Iidabashi Station. Famous for the sign saying “Great taste Kantou (Eastern) Niku Soba” to the stand-in Soba noodle fans.

■蕎麦:茹でめん。黒っぽくてややコシあり。
■つゆ:醤油と甘味の強さが際立ったガツン系つゆ。
■タネ:甘辛く煮込まれた豚バラ肉。

■Soba: Boiled noodle. Blackish with some chewiness.
■Soup: Heavy soup with strong sweetness and soy-sauce taste.
■Topping: Boiled sweetened pork belly.

一般的には「肉そば」というと、味をつけずにさっと煮た細切れ肉が蕎麦の上にどさりと乗るものなのだけど、ここのはだいぶ違う。豚バラ肉の薄切りを細長い姿のままタレでよく煮込んだものがペロンと一枚乗って出てくる。

Niku Soba is usually a Soba with tiny bits of just boiled pork belly on top, but it is different here. one thin sliced pork belly is boiled in a sauce and placed on the soba.

関東風の由来は定かでないが、関西では前者のような肉そばや肉うどんがよく見かけられるので、これと比較したのと、醤油の利いた甘辛い味付けをもって関東風と呼んだのではないだろうか。

I don’t know for sure why their Soba is called “Kantou Style (Eastern Style)”, but usually in Kansai (West) their Niku Soba is one with the tiny bits of just boiled pork meat. Or maybe the sweet and spicy taste is the reason for calling it “Kantou Style”.

蕎麦は最近では少数派の茹で麺なのだが、これには必然性がある。真っ黒い甘辛いつゆと煮込んだ肉という濃い味には、細い生蕎麦じゃどうしても負けて弱くなっちゃう。これくらいモソッとしたそばの主張のおかげで全体のバランスがとれるというもの。

Soba noodle is boiled noodle, which is rare these days, but they have solid reason for it. Their soup has very strong sweet and spicy taste, so raw thin noodle would be too weak. Blunt Soba has better balance.

豊しまの肉そば

トロトロと煮込まれた肉は適度に歯ごたえあり。その日によって煮込み具合はまちまちなところがあるが、それがまた面白い。本日はとくにトロトロで、口に含むと溶けるような柔らかさだった。そしてポイント高いのは揚げ玉。こいつのおかげで脂身に飽きずに食える。

Slow cooked meat has nice chewiness, but their cooked time differs daily. Which makes little interesting. As for today, it was slow cooked until it was nice and soft, almost melts inside your mouth. Other great point is their Age-dama(※1). Because of them, you will not get tired of the fats on the meat.

豊しまの肉そば

手書きのポップやメニューは漢字カタカナひらがな混じりの昭和テイスト。随所に書かれた「是はれはうまい」。そして背景のブルーと黄色のコントラストが目にしみる。伝統のレシピだけあって圧倒的な存在感。まさに是れは美味い。

Hand-made pop-ups and menu are made old-styled, mixing Kanji and Katakanas.
“This is Great” is written everywhere, and the blue background and yellow color hits your eyes. Their recipes have long history, so the menu has strong presence, making “This is Great” make sense.

豊しまの店内

店内はどこもかしこもブルー。壁も柱も配電パネルも全部青い。ちょっと前衛な映画のセットのようだ。

Inside the shop is mostly blue colored. The walls, the electric box, and pillars are all blue. It reminds me of movie set.

豊しまの店内

歩道の脇にある「是れはうまい」の看板が歩道の随所にあるので、ついふらふらと入ってしまうのだ。

There is a sign all over the street saying, “This is great”, which makes you just stroll in to the shop.

豊しまの外観

■DATA
東京都新宿区下宮比町1
JR総武線・地下鉄東西線 飯田橋駅 徒歩2分
営 月〜金6:30~18:30 土・祝6:30~15:00
休 日曜
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo-to Shinjuku-ku Shimobiyacho 1
2min walk from JR Sobu Line or Tozai Subway Line Iidabashi Station.
Open Hours: 6:30 – 18:30 (Mondays – Fridays) 6:30 – 15:00 (Saturdays and Holidays)
Closed on Sundays
A Two-Star Sobaya

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(※1)Bits of deep-fried batter

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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