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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.37

二子玉川駅構内 Inside the FutakoTamagawa Stationしぶそば
“Shibusoba”

小柱かき揚げそば
430円

Kobashira (Little Scallops) Kakiage(※1) Soba – 430 Yen

しぶそばの小柱かき揚げそば

■蕎麦:生めん茹でたて、薄茶色っぽくて細い。コシあり、香りよし。茸様香(※)あり。
■つゆ:本枯節の香るつゆ。やや甘いマイルドで上品なかえしが蕎麦と好バランス。
■かき揚げ:揚げ置き。小柱、インゲン、タマネギ、ニンジン。サクサクと揚がっておいしい。油切れよい。ねぎ・ワカメの薬味多め。

■Soba: Raw noodle boiled on spot. Light brown colored and slim. Has nice fragrance. Also has Takeyoukou(※2).
■Soup: Nice fragrance of rich Katsuobushi. Refined kaeshi(※3) with sweetish and mild taste. Has great balance with the soba noodle.
■Tempura: Already made. Kakiage with little scallops, green beans, onions, and carrots. Crispy and very tasty. Not too oily at all. A lot of toppings of green onions and sea weeds.

駅の立ち食い蕎麦屋、いっときの衰退から立ち直り、新しい業態として復活しつつあるようだ。ファンとしては嬉しい限り。東急にかぎらず各所に駅そばに復活の気運がある。

Stand-in soba shop inside the train station. Looks like they have recovered from a downhill as a new business. Very happy as a fan. Not only the Tokyu, many station Soba shops are coming back.

二子玉川店は近年リニューアルされたこともあり、いつも繁盛している。一歩入ってすぐに気がつくのは客の年齢層が幅広いこと。女性おひとりさま、ご高齢の方が多い。いろんな人に愛される大切な食文化なんだってのがよくわかる。

The shop in Futakotamagawa station was renewed and always filled with a lot of customers. Once you enter the place, you will notice the vast varieties in the customer’s age range. Most of the customers are elders and lone females. This can tell that Soba is loved by different kinds of people.

さて、年齢性別問わず、立ち食い蕎麦に定番といえば「かき揚げ」だが、このお店ではかき揚げは季節の素材を使って楽しい展開をしてくれていて、春は菜の花、夏は枝豆、秋はむかご、冬はくわい、そうそうサキイカなんてのもあった。どれも甲乙つけ難くうまい。

The Classic menu of stand-in soba is “Kakiage”, and this place offers Kakiage made with seasonal materials. Crown daisy in the spring, green soybeans in the summer, propagule in the autumn, and water chestnut in the winter. There were squids too. All of them was very tasty.

ということで、いったいどれが一番なのか選挙で決めようじゃないかと「2019かき揚げ総選挙」が挙行されたのだった。ノミネートは「春菊」「小柱」「むかご」「いかげそ」「ベーコンポテト」「くわい」。そして激戦の末、堂々と1位を獲得し今回復刻提供されたのが「小柱」。

So, with so many different choices of Kakiage, they have decided to have a contest of “The Best Kakiage 2019”. The nominees are crown daisy, small scallops, propagules, water chestnuts, squids, and bacon & potatoes. After the fierce battle, the winner was “small scallops”, which was revived in the menu.

しぶそばの2019かき揚げ総選挙

もちろん総選挙第1位の小柱かきあげを注文しよう。

Of course, I am ordering the “small scallop Kakiage Soba”.

そうそう、この店は券売機を廃止して対面式の注文方法に切り替わったのだった。高齢者や旅行者などへの配慮なんだと思うが、あえて手間のかかる人力を復活させるところに温かさを感じる。

Anyways, this place used to need to buy food ticket to order, but now they changed it to order face to face. Probably to make easier for elders and travelers to order, a little more work for the shop, but better for the customers.

注文を終えて席につくと、目の前に一輪挿しが生けてある。庭から摘んできたような可憐な手作り感あって、駅構内の雑踏を忘れさせてくれる。

After ordering and sitting down, you will find a flower in a vase. Looks hand-picked from a garden, making you forget about where you are.

しぶそばの小柱かき揚げそば

小柱は噛むとじんわりと貝の出汁が感じられる良い味。上品な塩梅の蕎麦・つゆと相まって贅沢感のある一杯。明るく清潔な店内でゆったりといただくと、これまでの立ち食い蕎麦の感覚と違ったちょっと上質な時間を感じることができる。

Small scallops are filled with juicy and tasty soup. Elegant Soba noodle and soup, making the whole Soba very luxurious. Inside the shop is bright and clean, which is very different from other stand-in Soba places, making the day very nice and rich.

しぶそばの小柱かき揚げそば

かき揚げ以外の定番メニューも良い。冷やしたぬきそば、とくにオススメできる。

Other menus are great too. Especially the “Cold Tanuki(※4) Soba”.

しぶそばのメニュー

お店は若い女性主体で運営。最近の東急は女性パワーの活用に目覚めたようだ。立ち食い蕎麦とはちょっとずれるが、東急線の車内アナウンスも若い女性になって久しい。舌たらずでポソっとしゃべるところがくすぐったいような声で可愛らしくて、殺伐とした車内になごみをもたらしてくれる。

Shop is run by young females. Tokyu has decided to utilize the powers of young females. Nothing to do with the stand-in Soba shops, but the announcements inside trains has changed to young female voice too. Cute and soft voice of female bring calmness to the train ride.

しぶそばの店前

(※)「茸様香(たけようこう)」
蕎麦粉の持つ独特な香りを表す言葉。生のキノコのようなふんわりした甘い香りと、穀物のような土臭い野趣ある香りの渾然一体となった状態をいう。ケビンの造語である。

■DATA
東京都世田谷区玉川2-22-13
東急二子玉川駅構内
営 平日7:00~22:00 土7:00~21:00 日・祝7:00~20:00(ラストオーダーは閉店15分前まで)
休 無休
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Setagaya-ku Tamagawa 2-22-13
Inside the FutakoTamagawa Station
Open Hours: 7:00-22:00 (Weekdays) 7:00-21:00 (Saturdays) 7:00-20:00 (Sundays)
(Last order is 15min before the closing time)
Always open
A Three-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of seafood and vegetables.
(※2)Unique fragrance which soba powder (Buckwheat flour) has. Mixture of raw mushroom like sweet and fluffy smell and dirt like smell combined. A made-up word by Kevin.
(※3)Soy-sauce based soup.
(※4)Bits of crispy deep-fried batter

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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