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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

東京都 港区 新橋 Minato-ku Shinbashi Tokyo.うさぎや
“Usagiya”

イカかき揚げそば
430円

Ika-Kakiage(※1) Soba – 430Yen

うさぎやのイカかき揚げそば

うさぎやは1951年創業の老舗。現在はご夫婦と息子さんの3人で切り盛りしている。抜群にうまいつゆと爆裂トークの女将さんで愛される。駅から遠いが通う価値あり。

Usagiya was founded in 1951 and been in business since. Now, it is run by the family of three. Delicious soup and warm and funny talk of Mrs. welcomes you at the Usagiya. Little far from train station, but the reward is promised for the travel.

タネものが充実。かき揚げは、いかかき揚げ・えびかき揚げの2種類あり。その他、ごぼう、春菊、えび、いか、アジ天など10種類以上。

They have all sorts of tempuras available. They have two kinds of kakiage(※2), squid and sakura shrimp. There are more than 10kinds of tempura, like burdock, edible crown daisy, shrimp, squid, and mackerel.

■蕎麦 茹でめん。ふわっと柔らかい。白っぽく太め。
■つゆ ダシそれほど濃くはないが、口に含むと本鰹の香りが鼻に抜ける。あっさりめのカエシ、甘み少なめ。おいしい。
■イカかき揚げ 揚げ置き。さくっとした軽い風合いのコロモ、イカの風味とてもよい。

■Soba: Boiled, very soft, white and thick.
■Soup: Not strong dashi(※3), but flavor and smell of katsuobushi runs through when taking sip of the soup. Light kaeshi(※4), slight sweetness, and delicious.
■Tempura: Squid tempura, already made. Light and crispy batter with nice taste of squid.

うさぎやのイカかき揚げそば

ところでつい先日のこと、いつものごとく昼下がりにうさぎやさんを訪れると……女将さんが「お客様、食欲ございますか?」と真面目に問う。もちろん空腹であるから応とこたえると、堰を切ったようなトーク炸裂。

「おばさんね、天気がいいから調子に乗っておにぎり作りすぎちゃったのよ、よろしければ食べてください。今日はね暖かいんでもりそば5つもでたのよ(後略)」と畳み掛けられ、結論からいうとシャケむすびいただいた。ほんとにいいんですか、ありがとうございます。(注:これはごく稀なことですので誤解なきよう)

One day, when I went to Usagiya for lunch like always, Mrs. asked me “How is your appetite?” and as hungry as I am, I answered I’m starving.
 
Then, she started told me that she has made too much rice balls and so on. As a result, I was lucky enough to receive one salmon rice ball as a service. (I know this is onetime luck).

うさぎやの外観

■DATA
東京都港区新橋5-9-1
JR山手線・新橋駅。徒歩10分
営 7:00-9:00, 10:30-19:00
休 土曜、日曜、祝日
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Minato-ku Shinbashi 5-9-1
JR Yamanote line 10 minutes from Shinbashi station.
Open 7:00-9:00, 10:30-19:00
Closed on weekends and holidays.
A three-star sobaya.

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(※1)Deep-fried battered mixture of vegetable and squid.
(※2)Deep-fried battered mixture of vegetable, fish and seafood.
(※3)Sea food broth mainly made from katsuobushi/bonito flake.
(※4)Soy-sauce based soup.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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