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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

東京都 千代田区 霞が関 Chiyoda-ku Kasumigaseki Tokyo.日豊庵
“Nippoan”

二食そば
550円

Nishoku Soba – 550Yen

日豊庵の二食そば

霞ヶ関にある農林水産省

ここは霞ヶ関、我が国の行政を司る政府中枢地区。このあたりのビルはすべて中央官庁の本庁舎のためどれもこれも警戒厳重で、一般の人間は容易には侵入できない。きれいに整理された無機質な街並み、立ち食い蕎麦なんてありゃしない、と思ってたんですが。

Kasumigaseki, where most of Japanese government operates. Most of building here belongs to central government, so building security is very high. I thought most of buildings are not available for non-government officials, and especially there would be any existence of stand-in soba.

農林水産省の中にある日豊庵

やってきたのは農林水産省の建物。この庁舎内に、本日探訪する日豊庵さんがあります。うれしいことに、平日ランチタイムは一般利用も可で、入り口で守衛さんにあいさつすれば誰でも入れるんですよ。ほんとにもう私でもオッケーなんですから。

Here is the building belonging to Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, and Nippoan exists inside. Nippoan are open to regular customers during lunchtime on week days. You just have to talk to the guard at the entrance, since even I can enter.

日豊庵のカウンター

12時過ぎると大混雑ときいていたので、11:30に訪問。

I heard it will be packed after 12:00, so I arrive at 11:30.

日豊庵の二食そば

定番メニューの「二食そば」。二色ではなく「二食」です。温/冷の日替わりそばにプラス、ミニ冷やし野菜そばがセットで 550円。

A staple here is the nishoku soba.Nishoku soba is a plate of hot/cold noodle and small cold vegetable soba.

かき揚げそばだけでも十分満足なのだけど、もうひとつの「ミニ冷やし野菜そば」を食べて、うううーーむとうなった。

I was satisfied just eating the kakiage(※1) soba, but after eating small cold vegetable soba I growled by satisfaction.

日豊庵の二食そばの「ミニ冷やし野菜そば」

まず目を見張ったのはトッピングの野菜。見た目は生か茹でた野菜風なのだが、どうやらごく少量の油と調味料で軽く薄味に炒めたものを冷ましてあるようだ。野菜の味が蕎麦とやけにマッチする。シャキシャキとした食感が素晴らしい。これと類似するような料理を思い出すことができない。驚くほど独創性に富んでいる。野菜と相まっていくらでも食べられる。この味付けならば私は毎日でも食べられると思うくらいだ。

First what caught my eye is the vegetable topping. First look is just regular boiled vegetables, but actually it is stir fried vegetables. The taste of the cooked vegetables and taste of the soba matches perfectly, and the feel of food texture is great too. This unique soba has great taste, which I can eat three times a day every day.

いやはや、これは恐るべきメニューです。喩えるならば、コハダのうまい寿司店、味付け卵のうまいラーメン店。安いメニューが一番うまいってのが料理人の心意気だと感服つかまつってござる。

This is in fact, very scary menu in a great way. The specialty menu being their cheapest menu makes this soba great menu, the one that can feel the pride of chefs.

二食でお腹いっぱいになりました。満足度高し。12時過ぎると怒濤の混雑なので、5分でも早く駆け込むのがコツ。

This nishoku soba made me full and satisfied. If you pass 12:00, the crowd will be huge, so you need to get there 5minutes early.

日豊庵の二食そばの温そば

二食そばの温そばのほうは曜日によって変わります。

The hot/cold soba of nishoku soba differs daily.

■DATA
東京都千代田区霞が関 1-2-1 農林水産省 北別館 1F
東京メトロ・霞ヶ関駅、A5出口。徒歩1分
営 11:00-15:00
休 土曜、日曜、祝日および閉庁日
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Chiyoda-ku Kasumigaseki 1-2-1
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries North Building 1F.
Tokyo metro Kasumigaseki station, 1-minute form A5 exit.
Open from 11:00 to 15:00
Closed on weekends and holidays. Also closed when building is closed.
A three-star sobaya.

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(※1)Deep-fried battered mixture of vegetable/fish/seafood.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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