コンバース

蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.65

浅草橋 Asakusabashiひさご
“Hisago”

かき揚げそば
470円

Kakiage(※1) Soba – 470 Yen

ひさごのかき揚げそば

JR総武線・浅草橋駅東口近く、線路の高架下にある。

Located near the JR Sobu line Asakusabashi East exit. Under the railway bridge.

どこへ行こうか悩むときは決まって浅草橋。今日も立ち食い蕎麦のパラダイス、浅草橋へやってきた。総武線のガードは高い。両国から隅田川を越え、秋葉原の超絶立体交差駅へと向かうにつれ、ぐんぐんとガード下の構造は高く大きくなる。そしてこのガード下界隈に珠玉のごとき立ち食い蕎麦屋が軒を連ねているのだ。いまではだいぶ少なくなってしまったが、昭和・平成の時代には浅草橋といえば質・量ともに立ち食い蕎麦の中心地だった。

When I am not sure where to eat, I always go to Asakusabashi. I have arrived at the paradise of stand-in soba. Railway bridge of Sobu line is high. It crosses Sumida river from Ryoukoku, and the bridge becomes higher and higher as it gets closer to Akihabara. Underneath this bridge is the area where high quality stand-in soba shops exists. The number of the shops are lower now days, but this area was stand-in soba central in the Showa and Heisei era.

総武線のガード下

ひさごは浅草橋東口を出てすぐの高架下、立ち食い蕎麦には絶好の立地に古くから営む。カウンターのみ完全立ち食いの小さいお店は6人くらいで満員。お客さんはほとんどが常連さんのようで、話好きなご主人&おかみさんと賑やかにやりとりしている。

Hisago is located just outside Asakusa station east exit. Been in business for a long time in a perfect location for a stand-in soba shop. The shop is small and has only a counter section, so 6people will fill up the shop easily. Most of the customers here are repeaters, and most of them enjoy the conversation with the owners.

ひさごの外観

■そば…生めん茹で置き。ちょい太目、もちもちした触感。蕎麦の香りほんのり。やや柔らかめ。驚きの店内自家製麺。
■つゆ…ダシよし、カエシ濃いめで醤油の利いた味わい。甘さ控えめ
■かき揚げ…揚げ置き。コロモぽってりタイプの味わい良さ。

■Noodle: Raw noodle, already boiled. Little thick with nice chewiness. Has a slight smell of soba flour. Little soft. Surprisingly made inside the shop.
■Soup: Nice dashi(※2) with strong taste of soy-sauce from the rich kaeshi(※3). Light on sweetness.
■Kakiage: Already made. Thick batter with great taste.

ひさごのかき揚げそば

こじんまりとやや少なめな盛りの一杯。部品ごとに単体でみるといたって普通な成り立ちなのだが、全体のバランスがとても良い。そば、つゆ、天ぷら、薬味。どれをとっても作り手の心こもった味わい。丼の中の調和には立ち食い蕎麦としての完成度の高さを感じさせる。

A small bowl of soba. Each part is quite simple, but it creates perfect harmony. Noodles, Soup, Tempura, and toppings each of them has a nice homemade feel. You can feel the perfection from the harmony created inside the small bowl of soba noodle.

ひさごのかき揚げそば

ご主人は仕事の手が速いのにもかかわらず、ずーっと喋りづめ。熟練の技といえましょう。店内に小さく響くAMラジオ放送を話のタネにお客さんとの会話にも余念がない。 常連のお客さんがカウンターに立つや否や話が始まる。お客がタクシー運転手さんだったりすれば、これがまたいろいろな時事ネタに通じているものだからご主人も知らないような耳寄りな話題が飛び出したりと、丁々発止と会話が続いて、横から聞いているだけでも楽しくて仕方ない。立ち食い蕎麦屋ですっかり情報通になれる店だ。

The owner is very efficient at his work, but he can speak all the time too. You can say that is part of his skilled craftsmanship. With the radio on, the owner enjoys the conversation with the customers. Once a customer takes a seat, the conversation starts. If the customer was a taxi driver, the conversation becomes informative so just listening to the conversation is very entertaining. You can learn a lot from just having a soba noodle.

ところで、立ち食い蕎麦屋でBGMといえば断然AMラジオに限る。テレビとはちがって視覚に頼らず、落ち着いて間合いをとったお喋りが頭を休ませてくれるし、音声だけだから、蕎麦を食べる視線をはずす必要もなく、眼前の丼に集中できるのもいい。放送局や番組にはそれぞれ好みがあるだろうけど、AMラジオ全体に流れる「忙しくお仕事するひとの味方です」的なスタンスの番組内容が立ち食い蕎麦の風情と時間尺度にぴったり合う。

I think the best music for the stand-in soba shop is the radio. Not like a tv where you need to watch, radio can ease your mind with calm talks and does not need to take your eyes off from your soba noodle. There are a lot of preferences for radio stations, but I think AM stations match very well with stand-in soba shops since their target is busy workers.

ひさごのレモン水

ひさごの印象的なアイテムであるレモン水。真水のピッチャーに輪切りのレモンが潜む。コップに注いでぐいっと飲めば、レモンの爽やかさがそばつゆの残った口のなかをさっぱりさせてくれる。こういうちょっとした気づかいがうれしい。単純だけどなかなかできることではない。

One of the items at the Hisago that leaves an impression is the water pitcher with lemon slice inside. Once you have a cup of this water, it will cleanse your mouth with the refreshing taste of lemon. A small thoughtfulness, but it is hard to act.

ひさごの店内のメニューや張り紙

路麺界随一の達筆家といえばひさごのご主人。店内のメニューや張り紙は毛筆で墨黒々と立派なもの。お話が面白いだけでなく書道にも通じていたとは。もしかしたら女将さんか、それともご友人の代筆かもしれませんが。

The owner of Hisago has great penmanship. The menus and signs inside the shop are written by the owner with Chinese ink. Not only a great conversationalist, he is a great calligrapher.

ひさごの入口

うまい蕎麦に満足して表に出ると、自転車にまたがったおじさんが線路沿いにギコギコやってきて店の前でぐるりぐるりとUターン。自転車を置いてひさごにすーとすいこまれていった。ああ羨ましい。ここら界隈に住んでたらそれはほんとうに路麺パラダイスだな。ちょっと歩けば小腹を満たせて面白いお店があるなんて。

When I exited the shop after great soba, a man on a bicycle passed by the shop. Then, he circled around and entered the shop like he was swallowed to the shop. It must be wonderful to have a great soba shop in your neighborhood. I envy the environment where you only need to walk a little to enjoy great soba and conversation.

東京都台東区浅草橋1-17-2
JR総武線・浅草橋駅東口、徒歩1分
営 6:30〜午後不定時
休 土日祝、ほか不定休あり
評価は3点 ☆☆☆

Address: Tokyo-to Taito-ku Asakusabashi 1-17-2
Access: 1min walk from JR Sobu line Asakusabashi East exit
Open Hours: 6:30 – Unknown
Closed on Saturdays, Sundays, and Holidays. Also has irregular holidays
Grade: A Three-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of seafood and vegetables
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (bonito flakes)
Katsuobushi is dried, smoked, and fermented skipjack tuna
(※3)Soup base mainly made from soy-sauce

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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