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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.63

馬喰町 Bakurocho左衛門橋そば店
“Saemonbashi Soba”

いかかきそば
440円

Ika-saki (Squid Kaki-age(※1)) Soba – 440 Yen

左衛門橋そば店のいかかきそば

住所は馬喰町。浅草橋駅から神田川の左衛門橋(さえもんばし)を渡った向こう岸と言った方がわかりやすいかもしれない。左衛門橋は神田川が隅田川に合流する河口から三つめの橋で、江戸時代にこの地に屋敷のあった酒井左衛門尉の由来であるとのこと。近隣の歴史を記す看板が橋のたもとにある。橋の上から隅田川方面を望めばたくさんの屋形船が係留されていて、水運都市江戸の名残を感じさせる。

Located in Bakurocho, just across the Saemon bridge from Asakusa Station. Saemon bridge is the third bridge from where Kanda river and Sumida river merge. The “Saemon” comes from a family name “Sakai Saemon” who resided during the Edo era. There is a signboard next to the bridge explaining the history of the area. When you check out the view from the bridge, you can find many houseboats making you feel the history of the “Venice of the East”.

そして、江戸情緒もさりながら、路麺ファンにとって重要なことは、ここ隅田川添いの一帯は東京の中でも特別な立ち食い蕎麦ゾーンであることだ。質・量ともに充実した個人経営の店がそこかしこに存在し、昭和の立ち食い蕎麦文化を今に残してくれる貴重な界隈だ。

The feel of the history is important, but the most important thing for the Soba lovers is that this area is known for great Stand-in Soba shops. Many high-quality soba shops exist in the area, still passing on and protecting the cultures of the “Stand-in Soba”.

隅田川

左衛門橋

隅田川界隈の立ち食い蕎麦の特徴は「ゆでめん・濃くて黒いつゆ・個性的な天ぷら」にあるのはファンの皆さんならご存知であろう。濃いめのガツンつゆに、ふわりと柔らかい茹でめん、そしてサクサクの天ぷら、という古くからの路麺セオリーの中心地であり、さらにそのど真ん中を行くお店の代表格がここ左衛門橋そば店。

The stand-in soba shops along the Sumida river are known for their “Boiled noodles, Rich and dark soup, and Unique Tempuras”. The rich taste of the soup, soft feel of the boiled noodle, and crispy tempura is by the book way from the old days. This Saemon-bashi Soba shop is the one of these shops which is famous for making high quality soba by the book.

店名の看板はとくに掲げられておらず、青いテントには「立喰 そば うどん」としかない。それではわかりずらいからと、お店にほど近い橋の名前をとって人知れずそう呼び習わされるようになった。だいぶ前にご主人にうかがったところでは「そういったのはとくに気にしていないので」との頼もしいコメントをいただいたことがある。屋号云々よりも「うまい立ち食い蕎麦の店」としてお客さんに記憶してもらえればそれがうれしい、との意味と私は解釈。これまた潔いではないですか。

There is no name on the shop, and there is only a sign saying, “Stand-in Soba and Udon”. There was no name to call the shop, the customers started to call the shop “Saemon-bashi Soba shop” since the shop was located near the Saemon bridge. I asked the owner a long time ago what he thought about people calling his shop “Saemon-bashi Soba”. He answered that he really did not care what his shop was called. I interpreted that he only cared about the quality of the soba he was cooking, so if customers remembered his shop by the quality of the soba, the name did not matter at all.

左衛門橋そば店のいかかきそば

■蕎麦…やや太めストレートな柔めの茹でめん。灰色っぽくて柔らかめ。
■つゆ…じんわりきいたダシ、甘辛すぎず微妙に濃いつゆ。
■いかかき…揚げ置き。イカの胴体とゲソのぶつぎりをかき揚げ風に揚げたもの。じっくり揚げてカリカリになったコロモの食感がクセになる。味の良い小ぶりのイカを使う。

■Noodle: Little thick straight boiled noodle. Grayish colored and soft.
■Soup: Dashi(※2) gradually soaking in, rich taste but not too sweet or too spicy.
■Squid Tempura: Kakiage made with the chunks of the body and legs of squid. The crispy feel of the deep-fried batter is very addictive. Small squid with rich taste is used for the tempura.

ヤワヤワに柔らかいそば。茹でめんに吸われるほどに一体となってうまみの増す甘辛いつゆ。そしてクリスピーなかき揚げ。どれをとってもうまい。そして安い。早い。親子できりもりする家庭的なお店。完全立ち席と角地のテントがけ。ああ、私が立ち食い蕎麦に求めるものを全て満たしているのはまさにこの店だ、大好きなんだ、と食べるたびに恋慕の想いが胸の中に湧き立ってくる。

Incredibly soft noodles, the sweet and spicy soup soaked into the noodle making them a whole, and the crispy Kakiage. All of them are great. They are fast and cheap also. Stand-in only soba shop ran by the family with a small tent over the shop, a perfect stand-in soba shop I always dreamed of. All the things I wished for in a stand-in soba shop exist here. Every time I have the soba here, my heart is filled with joy.

左衛門橋そば店のいかかきそば

あっさりした外観の一杯だが、ちょっと小ぶりな盛り付けがまたいいのだ。だって何度でも食べられるじゃないですか。名作だなあ。何度食っても飽きない。

Simple look, but the simplicity of the soba makes it easy to have them repeatedly. It does not get old even if you have them many times.

左衛門橋そば店の各種天ぷら

壁の棚には各種天ぷらが並ぶ。だいたいこの界隈の天ぷらはサクッとした食感が持ち味で、コロモは極力薄め。とくに「いかかき」に注目だ。ゲソ天ならば黄色看板系の看板メニューなのだが、こちらはイカの胴体まで使っているところが特徴で、イカならではの味わいはより強く感じられる。これを取り扱う店は意外なほど少なく、この界隈ならではのメニューといえる。

Tempuras are displayed on the shelf. The tempuras of the shops in this area are known for their crispness and thin batter. The ika-saki is the one you should check out in these shops. The squid tempura is the signature menu of the stand-in soba shops, but one in these shops are using the body of the squid for the tempura, which is unique.

こういったレシピが集中して残っているのは、土地柄もさることながら、やはり師匠弟子のような人間関係で製法が伝授されていったことによるらしい。界隈の立ち食い蕎麦屋の店主さんにお話をうかがうと、レシピの系譜をそれとなくおしえてくれることもある。味の地域性には人間関係のつながりがあることがわかってくれば、ますますあちこちで立ち食い蕎麦を食べたくなるというものだ。

The reason these unique menus exist only in this area is that the recipe is passed on to the shops in the area like a master and apprentice. If you ask about their recipe in one of the shops, they might teach you about the genealogy of the recipe. Once you notice that there is a connection between the taste of the soba and relationships between the shops, you will want to try the soba in every shop in the area.

左衛門橋そば店の各種天ぷら

さて、女将さんに商売の具合をうかがってみると、「そうねえ、立ち食い蕎麦屋も景気悪くて少なくなってるから。お客さんが減って。ほら、このあたり(馬喰町)、昔は問屋さんがたくさんあったんだけど、みんなマンションに建て変わっちゃってねえ。」と昔を懐かしむお言葉。

When I asked the owner how her business is doing, she told me that since the decline of the wholesale businesses, the office buildings are now apartments, so the number of the customers is declining.

たしかに立ち食い蕎麦は勤め人の強い味方で、とくに馬喰町のような問屋街では寸暇を惜しんで忙しく働き回る人にとって、ちょいとした空き時間に手軽に腹を満たすことのできるお店だ。お客さんあっての商売。その土地の生活や仕事の習慣がなによりも重要な要素だから、ヒトの流れが変わると商売も変わらざるを得ないのは仕方のないところ。

Stand-in soba shops are mostly for the busy businessmen, so areas like Bakurocho where there were many busy businessmen, the fast and easy stand-in soba shops were loved. Since the food industry relies on the customers, their lifestyle and business style are the most important things. so sadly, when the people change in the area, the way of the business needs to change too.

左衛門橋そば店

ところでもうひとつ。この写真はおそらく、たくさんの方の記憶にあるかもしれない有名なショットだ。というのは、有名な缶コーヒーのCMやトレンディなドラマのロケ地として何度もメディアに登場しているからだ。神田川の橋を渡ったところの柳並木の角地に「いかにも」なお店がポツンと佇んでいたら映像の素材にぜひとも使いたくなる気持ちはよくわかる。

One more thing, this picture might feel like you might have seen this somewhere. The reason is that this place is often used in commercials and tv dramas. The look of the typical stand-in soba shop located in the corner of the street just across the river is a perfect spot for any scene requiring the feel of typical Japanese daily life.

■DATA
東京都中央区日本橋馬喰町2-5-9
JR総武線・浅草橋駅、徒歩5分
営 7:30〜15:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Address: Tokyo-to Chuou-ku Nihonbashi Bakuro-cho 2-5-9
Access: 5min walk from JR Sobu line Asakusa station
Open Hours: 7:30 – 15:00
Closed on Saturdays, Sundays, and Holidays
Grade: A Three-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of seafood and vegetables
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito Flakes)
Katsuobushi is dried, smoked, and fermented skipjack Tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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