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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.62

飯田橋 Iidabashi稲浪(いなみ)
“Inami”

明日葉天そば
400円

AshitabaTen(※1) Soba – 400 Yen

稲浪の明日葉天そば

住所は新小川町。飯田橋から神田川に沿って大曲のほうにちょっと進んで一つ目の交差点を左折してしばらく行ったあたり。印刷関連の会社が軒をつらねる印刷製本の町にある。2012年開店で、路麺基準としては新しめのお店。

Shop is in Shin Ogawamachi where many printing companies resides. Along the Kanda river from Iidabashi, right turn on the first intersection. Opened in 2012, which is pretty newcomer for a stand-in soba shop.

稲浪の外観

なんとも辺鄙なところにあるのだが、さらに驚かせてくれるのは、いまどきの新しめの店には珍しい茹でめん使用であること。生めんもうまいが路麺ファンはやはり茹でめんを食べたい気持ちをいつも持っている。そこをわかってくれるお店はありがたい。

Shop is in isolated location, but one thing surprises more is that they use already boiled noodles. It is rare a for new shops to use already boiled noodles. Raw noodles are delicious, but stand-in soba fans always have a craving for already boiled noodles. It is nice to have a shop which understands these cravings.

お店のご主人にうかがったところ、料理人としての経歴は長く、和洋中とさまざまなジャンルの経験があるかただ。そもそもは九段下の有名路麺「むさしの(閉店)」と仕事を通した交流があり、そこのつゆを見習うところから立ち食い蕎麦屋を始めたということだ。2012年の開店当初からうまい店と評判であったが、さらに年月を経るごとに独自の進化をとげ、オリジナルの風格漂う現在のうまいつゆへと熟成した。

According to the owner he has long career as a chef, with the experiences in Japanese, Western, and Chinese cuisine. He had a prior relationship with a famous stand-in soba shop in Kudanshita, Musashino (sadly closed). He started his stand-in shop by emulating the soup of Musashino. His shop received high praises from the start in 2020, and the fame became more and more with the raise of quality of the soup. His soup is now matured with originality and high quality.

■蕎麦:茹でめん。灰色、やや太めの四角断面。柔らかめ。ジワッと味わいのある茹でめん。こういうの好み。
■つゆ:香り良いしっかりとしたダシ。甘辛のバランス良いカエシ。優しめだが芯のしっかりした味わい。茹でめんと相性よし。
■タネ:明日葉の天ぷら。春菊と比べればやや苦味が強い。葉っぱがボリューム感あって食いごたえある。揚げ置きでヘナっとした加減が甘味をうまく引き出している。幸運なおまけのちくわ天に感謝。

■Soba: Already boiled. Grayish color with slight thickness. Soft. Very tasty noodle, which I love.
■Soup: Nice and strong dashi(※2) with fragrance. Kaeshi(※3) has nice balance between saltiness and sweetness. Soft and kind but has strong taste. Nice with the already boiled noodle.
■Tempura: Ashitaba tempura. Little bitter than Shungiku tempura. The leaves have nice volume. Already made, but the time after cooked adds sweetness to the tempura. Luckily came with Chikuwa tempura too.

やや太めでモチ感あるそば。茹で麺の柔らかさ加減のなかに、ほのかにある蕎麦の香りと噛み締めたときの甘さ。つゆはカエシのガツン度をおさえ、その代わりにダシの香りの高さが全体を上品ですっきりした味に仕立てている。ご主人の研究熱心さに脱帽だ。

Soba noodles are little thick and has nice chewiness. Has nice softness with slight fragrance and sweetness when chewed. The soup is very elegant with nice fragrance of dashi. Nice. Hats off to the enthusiasm and talent of the owner.

稲浪の明日葉天そば

茹で麺の微妙な柔らかさは、例えるならばキメの細かいスポンジ感とでもいおうか。微細な凹みがダシの香りあふれるつゆの風味ををしっかり捉えて離さない。茹でめんとつゆの一心同体感がある。これぞ茹でめんの新スタンダード。これ食わないと今後の茹でめん立ち食い蕎麦は語れない領域にあるといって過言でない。

The softness of the already boiled noodles acts as a sponge which sucks the all tastiness and the fragrance of the soup. The soup and the noodle act as one. You can say this is now the new standard for the all stand-in soba shops. You can also say that without having Inami’s soba, you cannot talk about any stand-in soba shops.

そして、明日葉といったちょっと見慣れない素材に果敢に挑戦する姿勢がファンの心を捉える。あそこに行けばなにか新しい面白いものがありそうだぞと思うと何度でも通いたくなる。

Also, the unique ingredients such as Ashitaba for tempura attracts soba fan’s interest too. It makes you to want to go there again to find new tempura.

ちなみにもっと珍しいところでは「パクチー天ぷら」というやつもある。東南アジア料理でおなじみのあの香味野菜。まさか天ぷらで?と誰もが驚くこと間違いない。しかしこれも食べてみればじつにうまい。油で加熱するためか強烈な癖は抑えられて、後味の爽やかさが残る。

For rarer ingredient for a tempura, there is a coriander tempura. Everyone would be surprise by it, but once you have it you will be more surprise of its tastiness. The strong taste of coriander is lighter due to cooked in the high temperature and leaves with nice after taste.

稲浪のうどん
注:写真はうどんです。うどんもうまいです。
(Picture above is udon noodle, their udons are very tasty too)

うれしいサービスは新薬味群。左端は「にがみ」、その右は青唐辛子、右端の紅色はみじん切りの紅生姜。後列には唐辛子を微塵切りににしたもの、細く糸のようにしたもの。フライドオニオンといったちょっと蕎麦に合うかギリギリなものものある。

The many free toppings make us happy too. There is bitter spice, green chili spice, pickled ginger, chili peppers, and fried onions you can add to your bowl.

稲浪の薬味

にがみは茹でた植物の輪切りのようなもので、爽やかな苦味とシャキシャキ感ある新鮮なあじわい。なかなかこういう味は立ち食い蕎麦になかった。わたしは苦いもの好きだから一発で気に入った。

The bitter spice is made with chopped vegetables, which has nice bitterness with fresh crispiness. This spice is rare for stand-in soba shops, but I love bitter taste, so I loved this spice from the start.

これはなんという植物だろう。見た目は細いグリーンアスパラのようだが、味はぜんぜん違う。ご主人にたずねたところ意外な回答があり、なんと「明日葉の茎」とのこと。なるほど、鮮烈なにがみは明日葉であったか。葉は天ぷらでいただき、残った茎を活用するとは気づかなかった。ご主人の頭の柔軟さに感心だ。

I wandered what kind of vegetable was used in this bitter spice, so I asked the owner about it. It looks like thin green asparagus, but taste is quite different. The surprising answer was that this spice was made with the stem of Ashitaba. The leaves are used in tempura, and stems are used in the bitter spice. Great creativity with great taste. Hats off to the owner again.

稲浪の店内

■DATA
東京都新宿区新小川町5-8
JR線・飯田橋駅 徒歩8分
営 6:00〜17:00
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Address: Tokyo-to Shinjuku-ku Shin Ogawamachi 5-8
Access: 8min walk from JR Line Iidabashi Station
Open Hours: 6:00 – 17:00
Closed on Saturdays, Sundays, and Holidays
Grade: A Three-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Tempura made with Ashitaba (Angelica Keiskei)
Tempura is a deep-fried battered vegetable/seafood/meat
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup stock

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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