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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

東京都 新宿区 西新宿 Sinjuku-ku Nishi Shinjuku Tokyo.永坂更科 布屋太兵衛 立ち食いコーナー
“Nagasaka-sarasina” Stand-in section.

肉天せいろ
800円

Nikuten seiro Soba – 800 Yen

永坂更科 布屋太兵衛の肉天せいろ

「メトロセンター食堂街」。丸ノ内線切符売り場の上あたり、地下のバスターミナルから見ると中2階のようなちょっと気づきにくい位置にある。

At metro shopping center food court. Above Marunouchi Line ticket stand, from view of underground bus terminal, it might be hard to notice since it seems to be located on second floor.

食堂街の奥まった一角にある永坂更科は普通の蕎麦屋さんで、麻布十番にある同名老舗の支店。手前には「立ち食いコーナー」が併設され、中で食べるより安い値段で蕎麦を提供する。食券式。

Nagasaka-sarasina stands in the far corner of the food court, and it is a branch of soba-ya with same name which has long history at Azabu-juban.
Stand-in station was set in front of the soba-ya where they offer soba at cheaper price then inside. There is ticket machine where you buy food ticket to acquire soba.

つゆとタネは立ち食いカウンターに用意され、蕎麦は注文を受けるごとに中の厨房で茹でる仕組み。立ち食いコーナーと厨房とを仕切る壁にあいた四角い穴から職人さんの腕がにょきっと突き出され、ドンブリに入った蕎麦があらわれると、お客は「おお、あれはオレのだろうか?」と感激するわけです。

Soup and toppings are ready at the stand-in counter, but soba is prepared in the kitchen inside. When the bowl of soba is handed by the chef through a hole in the wall between the kitchen and the stand-in area, the customers can get exited to see their soba being ready.

■蕎麦 生めん茹でたて。薄茶色っぽくてやや中太。立ち食いコーナー専用の蕎麦のようです。悪くない。
■つゆ ダシ濃厚、カエシきりり。これはおいしい。さすが老舗の仕事。とても立派なかけつゆ。
■肉天ぷら 上品な天ぷらとはちょっとちがうワイルド。

■Soba: Raw noodle and boiled on spot. Light brown and medium thickness. This type of soba is only available at stand-in section.
■Soup: Strong dashi(※1) with sharp kaeshi(※2), making the soup very tasty. Great job by the hands of soba masters with long long history.
■Tempura: Meat tempura, little wilder and different than usual tempura.

永坂更科 布屋太兵衛の肉天せいろ

ここの名物は「肉天ぷら」で、1センチ角くらいのサイコロ状に切られた豚肉をネギなどの野菜といっしょにかき揚げにしたもの。わりとコロモが厚いのですが、お好み焼き風にコナを食う気持ちでいただくとおいしいです。上品な天ぷらとはちょっとちがうワイルドな一品。

The meat tempura “Niku-ten” is one of their speciality. This niku-ten is a tempura with pork and vegetable. It has a thick batter but has great taste. Very different and wild from classy tempuras.

蕎麦は奥の厨房で生めんを茹で、表の立ち食いカウンターで天ぷらを盛りつけ、つゆを猪口に入れて供してくれる。蕎麦はやや太めでしっかりしたもの、たぐるという表現にふさわしい豪快さがあります。

Soba is boiled in kitchen at the back, then toppings are added at the counter of stand-in section, and soup is added to the bowl. Soba is little thick and firm, making expression “pull-in” more suitable.

つゆはダシよく、トゲのない寝かしたまろやかなカエシが見事ですね。ちょっと値段が高いこともありますが、立ち食いそばのつゆとはレベルがぐんと違います。薮のような辛めのもりつゆではありませんので、太い蕎麦をザブリと浸してざくっと食べる、気取りのないところがいいですね。

Soup has nice dashi with smooth kaeshi. The price is little high, but the level of their soup is way different from others. Soup is not spicy, so it is very easy to chuck the soba in the soup and eat casually and easily.

タネといい、蕎麦・つゆといい、味と店のコンセプトが一致しているところが素晴らしい。隣接する蕎麦店との個性分けが明確で、それぞれの長所がうまく発揮できていると思う。立ち食いだからといって単なる廉価版にしなかったところに老舗の心意気を感じます。

The topping, soba, and soup’s quality and concept of the soba-ya matches perfectly. Each section of the soba-ya, the stand-in and regular section, are next to each other and still able to show their strength and differences. Even it is stand-in, they didn’t make the section like other fast and convenient stand-in soba-ya, a smart decision which shows the wisdom of soba-ya with long history.

蕎麦湯はヤカンで気取らずに、このへんのカジュアルさ加減がニクい。

Soba-yu is inside a kettle, so you can just use it casually.

永坂更科 布屋太兵衛 そば湯はヤカンで

デパ地下の風情といえましょう。

A sight of food court underneath the department store.

永坂更科 布屋太兵衛の外観

左手奥で座って食べることもできます。残念ながら私はそちらでは食べたことはありません。ほんとはとくに残念でもないのだよ。負け惜しみじゃない(笑)。

You can sit and eat on left far corner, and not to cry sour grapes but I haven’t been able to eat at that spot.

■DATA
東京都新宿区西新宿1-1-2 メトロセンター食堂街
東京メトロ丸ノ内線・新宿駅構内改札外
休 無休
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Sinjuku-ku nisi sinjuku 1-1-2
Metro center food court
Tokyo metro marunouchi line, just oustside sinjuku station entrance.
Always open
A three-star soba-ya.

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(※1)Sea food broth mainly made from katsuobushi/bonito flakes.

(※2)Soy-sauce based soup.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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