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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.18

秋葉原 Akihabaraあきば
“Akiba”

冷やしかけそば
360円

Hiyashi(※1) Kake(※2) soba – 360 Yen

あきばの冷やしかけそば

昭和通り沿い。路麺店ひしめく激戦地に開業してはや10年。

One of the shops in Showa street. Sill in business for over 10 years, even in the place of high competition.

こちらは自家製麺なことで有名なお店。入ってすぐ左手には小さな製麺所あり。半機械作業ではあるが手作りでそばうどんを打っている。一度に大量に作らず、少量ずつ打っているようだ。風味を生かすうえでも重要なことだと思います。

Akiba is famous for their hand made soba noodles. Inside to the left, where they make their noodles. Half of work is done by machine, but other half is done by hand. They are made little by little, so their taste is kept fresh.

あきばの看板

ここは特に冷やしそばがうまいです。きりっとした辛つゆのもりは絶品。ぶっかけそばもいい。とくにタネなしでそばだけでいただくのが私は好きです。今回は冷やしかけ蕎麦をいただきましょう。

I think their Hiyashi soba is the best. The Sharp spicy soup is delicious. I like to eat without any topping, just simple noodle only soba. This time, I had the Hiyashi kake soba.

あきばの冷やしかけそば

白っぽくて中太の蕎麦はそれほど長くなく、ちょうど食べやすい。噛みごたえのあるコシのしっかりした蕎麦は、ところどころ縒れているような具合で、蕎麦つゆをうまくすくってくれる。

White with middle thickness, has the right length which is easy to eat. Nice chewiness small.

つるつるたぐれば幸せ。これなら二枚食べてもいいと思う。つゆはそれほど濃くないマイルドなだし主体の優しい味。ぶっかけにちょうどいい具合。

Each time you put noodles in the mouth makes you happy. The soup has soft taste made by mild dashi(※3).

こちらが製麺所、この狭いスペースからこだわりの味を生み出してくれる。

This is where they make the delicious noodles. Even it is in small place.

あきばの店内にある製麺所

蕎麦店らしからぬ石造りの重厚な外観。

Shop is made with stone bricks, unusual for sobaya.

あきばの外観

■DATA
東京都台東区台東1-10-3
日比谷線・秋葉原駅 徒歩3分
営 6:30~15:00 (麺がなくなれば閉店)
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Taito-ku Taito 1-10-3
3min walk from Hibiya line Akihabara station
Open 6:30 – 15:00 (Until their noodles runs out)
Closed on Sundays and holidays
A three-star sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Cold soba
(※2)Soba in broth/soup
(※3)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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