蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.28

秋葉原 Akihabara味じまん(岩本町スタンドそば)
“Ajijiman (Iwamoto-cho Stand-in Soba)”

いかげそ天そば
380円※

Ikageso(※1) Ten(※2) Soba – 380 Yen

味じまんのいかげそ天そば

岩本町の交差点からほんの少しだけ入った路地にある。「岩本町スタンドそば」とも呼ばれる。「味じまん」というのは屋号ではなく、看板にそう書いてあるからというだけの理由で。

Also known as Iwamoto-cho Stand-in Soba, located in small street just little from Iwamoto-cho intersection. “Ajijiman” is not the actual name of the place, but it is called Ajijiman since it is on the billboard.

本来はキャッチフレーズなんだろうけど、その他に店名らしきものがどこにも見当たらないので路麺ファンには自然とそう呼ばれるようになった。

Probably “Ajijiman” is just a phrase, but you can’t find anything else representing a name, so fans begun calling the place “Ajijiman”.

味じまんといえば、げそ天そば。ひと月に一度は無性に食べたくなる。バイクを走らせて岩本町の交差点までくると、スルスルと勝手に神田川沿いの路地を左折してしまうのだなあ。

Ajijiman is famous for their Geso Ten Soba. You’ll have a craving for it once a month. Once you ride your motorcycle to Iwamoto-cho intersection, you just turn left to Ajijiman unconsciously.

■蕎麦:茹でめん。やや太め、断面丸い、柔らかめ。悪くない。
■つゆ:ものすごくしょっぱい。醤油の香ばしい香りが熱されてさらにとがった感じ。甘め。蕎麦とバランスよい。
■げそ天:揚げ置き。ややコロモ厚めでカリカリ。げその香りがとてもよい。ぷちぷちと噛み切る感触にはイカ食ってる感強くて満足。

■Soba: Boiled noodle. Little thick with round cut. Soft noodle, not bad at all.
■Soup: Very salty. The nice smell of soy-sauce has been sharpened by the heat. Has good balance between the noodle.
■Geso Ten: Already made. Thick and crispy batter. Has nice smell of cooked squid, has nice chewiness. Satisficing feel of biting down and eating squid.

ゆで麺のやわやわ感、甘辛いつゆにとても合う。こんもりと多めのネギがうれしい。

Soft feel of boiled noodle matches well with sweet & spicy soup. Little mountain of green onions are nice too.

味じまんのいかげそ天そば

そしてこれがいかげそ天、げそ好きにはたまらないジャンクな味わい。病みつきになること請け合いです。

This is the Geso Ten I’m talking about. Junky taste all Geso Ten lovers love. Very addictive.

味じまんのいかげそ天そば

このお店の特徴は内装にもある。店の奥のほうが一段高くなっているため、カウンターもそれに合わせて階段のように高さがずれて奥に延びる。いわばVIP席ですな。私は臆病なものだから、この階段を上る勇気がなくて、いつも手前の低いところで食べます。

Ajijiman’s interior is unique too. Further you go inside, it becomes one step higher. So, the counter steps up like a stair as further you go inside, sort of like VIP section. I’m little shy and I’m not brave enough to eat at highest place, so I usually eat at the lowest point.

味じまんの店内

神田川に並行した柳の並木がいい風情です。

Willow tree lining up with Kanda river is nice sight.

味じまんの店前

「ばばばばばば」と縦に読んじゃう。間に適度にうどんをはさめば「ばんばばんばんばん」といい調子になるんじゃないかと思うんですが、どうでしょうか。

The menu board can be misread by reading it vertically. (Japanese writings are read both vertically and horizontally depending on the writing. For example, books in Japan are read vertically, but this menu is read horizontally.)
Maybe if their menu included Udon noodle too (うどん in Japanese hiragana), the misread phrase “ば (hiragana ba)ばばば…” would change to “ばん(hiragana nn)…” creating little rhythm. Of course, you should read this menu horizontally for actual menu though.

味じまんの看板

■DATA
東京都千代田区岩本町3-10-8
都営新宿線・岩本町駅、徒歩3分
営 6:30〜22:00(土曜日は19:00まで)
休 日祝
評価は3点 ☆☆☆

※価格は取材当時のものです。消費税率の変更に伴い改変等ある場合があります。予めご了承ください。

■DATA
Tokyo-to Chiyoda-ku Iwamoto-cho 3-10-8
3min walk from Toei Shinjuku line Iwamoto-cho station
Open from 6:30 to 22:00 (6:30 to 19:00 on Saturdays)
Closed on Sundays and holidays
A Three-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Squid legs
(※2)Short for Tempura
Tempura is deep-fried battered vegetable and seafood

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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