世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.12

秋葉原 Akihabara新田毎
“Shintagoto”

春菊天そば
430円

Shungiku-ten(※1) soba – 430 Yen

新田毎の春菊天そば

総武線秋葉原駅のプラットホームは高い。ビルの7−8階くらいに相当するであろうか。もしかするとこの店は日本で一番高いところにある路麺かもしれない。

The platform of Soubu line Akihabara station exists on high place. Their height equals to 7-8 floor building. Maybe it is the highest railway station in Japan.

■蕎麦:生めん茹で置き。やや灰色っぽくてきもち細め。シコツルとした歯触りが楽しい
■つゆ:カエシ控えめ、昆布主体のマイルドだし

■Soba: Raw noodle, already boiled. Light gray and slightly thin. Nice and smooth with chewiness.
■Soup: Light kaeshi(※2) and mild dashi(※3) mainly with sea kelp.

春菊天、一見、普通の春菊天ぷらのようだが、ただものではないのは箸で持つとわかる。ずっしりと重い。密度が高い。

This shungiku-ten seems like regular shungiku-ten, but once you hold it with your chopstick, you’ll know the difference. It is heavy, probably due to their high density.

箸をさくっと通そうと試みるが、厚みがあってなかなか向こう側へ到達しない。普通の春菊天ならばぱりぱりと割れて散るところであるが、ここのは箸を包むかのようにみっしりとしている。

You can try to divide the tempura with your chopstick, but you’ll have hard time going through to other side. Regular shungiku-ten would just split into two, but this shungiku-ten is very dense, like you can rap your chopstick with it.

箸でちぎるのをあきらめ、やおら持ち上げがぶりと食らいつく。ジュワッとした噛み締め感のあと、口の中いっぱいに春菊のほろ苦さが充満する。これこれ、これこそが私の追い求める春菊天。

If you give up on trying to divide the tempura and just bite the whole thing, nice crunchiness and nice bitter taste of edible crown daisy will fill your mouth. This is the shungiku-ten I always wanted.

新田毎の春菊天そば

他で見かけるのは扇あるいは手のひらのように広げて揚げたもの。みっしり高密度春菊天の旨い店は都内に数店あるが、それらはみな丸いパンケーキ型にまとめたもの。新田毎のはそのどれとも異なる。

The majority of shungiku-ten you can find at other soba-ya are spread thin like fan or open hand. Rarely there are few soba-ya in Tokyo where you can find thick and dense shungiku-ten, but they are made thick by pancake like style. Shungiku-ten at Shintagoto is different from any of them.

いうなれば「ハリセン」である。扇をゆるく閉じた形のまま揚げられている。じつに独創的。これを食べるには総武線下りに乗らなくては。

Fried like a closed fan, you need to get on the Soubu-line to eat this original tempura.

新田毎の春菊天そば

カウンターから黄色い総武トレインを眺めることができる。

You can watch the yellow Soubu-line trains from the counter.

新田毎のカウンター

地上から延々と階段を上り詰めた頂上にある。

Located on top of the very long stairs.

新田毎の外観

■DATA
JR総武線・秋葉原駅
JR総武線・秋葉原駅下りホーム
営 6:30~23:00
無休
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
JR Soubu-line Akihabara Station
JR Soubu-line Akihabara station down line home
Open 6:30 – 23:00
Always open
A three-star soba-ya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Tempura made with edible crown daisy (a.k.a chrysanthemum)
Tempura is deep-fried battered vegetable/fish/seafood

(※2)Soy-sauce based soup

(※3)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flakes
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。ほぼ毎日、立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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