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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立てて蕎麦をススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.19

日比谷 Hibiya都そば
“Miyako soba”

ごぼう天そば
420円

Gobou-ten(※1) soba – 420 Yen

都そばのごぼう天そば

日比谷の帝劇地下飲食街。都営三田線の改札を出たところからすぐに入れるので、地下鉄乗り換えのときに重宝するお店。こぢんまりした地下街、比較的高齢のサラリーマン客多し。

Underground food mall at Teigeki-building in Hibiya. You can enter the building just after exiting Toei-Mita line station, so it is very convenient when changing trains. Small food mall, a lot of veteran businessmen.

都そばの外観

■蕎麦:茹でめん。黒っぽい。やや固め。
■つゆ:だしよし。宗田・鯖系の酸味とコクのあるだし。カエシは醤油さほど濃くなく微甘。ちょうどよい塩梅。
■ごぼう天:揚げ置き。サックリよく揚がっている。油きれよくもたれない。

■Soba: Boiled noodle, blackish and little hard.
■Soup: Nice dashi(※2) made with katsuobushi and mackerel. Kaeshi(※3) has little sweetness and not too much taste of soy-sauce, which makes it perfect.
■Tempura: Already made. Burdock root tempura, nice and crunchy. Not oily at all.

蕎麦はもうひとつ頑張ってほしいが、つゆとタネは文句ありません。全体的なバランスはよいです。

They can do little better with their noodles, but their soup and toppings are great. The balance of all are good.

底面積より高さのあるブロック型にかっちりと揚げられたごぼう天は食いごたえ満点。ごぼうを縦に半分に割ったものをきっちりと四角く積み上げたもの。これはうまい。そしてこれほど高さのあるものは滅多にない。

Tempura is deep-fried like a block bigger than the bottom of the bowl, which is very satisfying. Burdock root is cut in half and stacked to make a big block. Very delicious. You would not see tempura this thick many time.

私としてはごぼう天の三本指に入る。

For me, this gobou-ten is in top-three.

都そばのごぼう天そば

午後2時過ぎ、適度に煮詰まったつゆがことのほかうまかった。都そばは大阪が本拠だけあって、つゆは関東風と関西風を選ぶことができる。関西風は文字通りうどんのつゆ風。どちらかというと蕎麦には合わないなあと思います。
 
かたや関東風は我々関東人からするとそれほど真っ黒なわけではない。きっとこれは関西で許容できる濃さの限度を示しているんじゃないでしょうか。

Little passed 2:00 in afternoon soup has been cooked for long time, which is surprisingly delicious.
Miyako soba has headquarter in Osaka, so you can choose the style of the soup between Kansai (Western) and Kantou (Eastern) styles.
 
The Kansai style soup is more suited for Udon noodle, which is maybe not too good for soba.
The Kantou style soup is not too dark for people who lives in Kantou, so maybe this is the limit of darkness people who lives in Kansai.

5、10のつく日は生卵の無料サービス。お好きなかたはぜひお願いしてみてください。つゆがものすごく熱々なので、卵の白身があれよという間に白濁してゆく様は見事です。

Days with 5 or 10 has free raw egg service. If you like eggs, you should try it. Soup is very hot, so once you put the raw egg inside, it would be cooked instantly.

都そばの店前

■DATA
東京都千代田区丸の内3-2
都営三田線日比谷駅B3出口徒歩1分、帝劇地下2F食堂街
営 (平日)7:30~17:30、(土祝) 11:00〜18:30
休 日曜
評価は2点 ☆☆

Tokyo-to Chiyoda-ku Marunouchi 3-2
A minute walk from ToeiMita line Hibiya station B3 exit, Teigeki-building B2F food mall
Open 7:00 – 17:30 on weekdays 11:00 – 18:30 on Saturdays and holidays
Closed on Sundays
A two-star sobaya

アプリ「蕎麦道なび」でも配信中! 「蕎麦道なび」のアプリはこちらからダウンロード!
※Google Android/iOS対応


(※1)Burdock (root) tempura
(※2)Sea food broth mainly made with katsuobushi/bonito flake
Katsuobushi is dried, fermenter, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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