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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.8

東京都 新宿区 山吹町 Shinjuku-ku Yamabuki-cho Tokyo.山吹
“Yamabuki”

かつそば
時価

Katsu(※1) Soba – Market value

山吹のかつそば

早稲田大学の正門を背に、800メートルほどまっすぐ進んだ突き当たり山吹町交差点にある。極細でコシのある蕎麦は、立ち食いの域を超えているといっても過言でないでしょう。

If you turn your back to Waseda Colledge’s front gate and walk 800m, you will find Yamabuki at corner of Yamabuki-cho intersection. The thin but chewy soba at Yamabukiya is above the level of ordinary stand-in soba.

ここは蕎麦だけでなく、カレーライス、カツカレーも抜群にウマい。写真の「かつそば」、じつはメニューにないのだがお願いして作っていただいたもの。やはり想像した通りのうまさである。

Their Curry rice and Katsu Curry are good as their sobas. The Katsu soba in the picture is not actually on menu, I asked them to make it as special occasion. It was great as I imagined.

カツカレーの評判な路麺はかつそばもうまいの法則。蕎麦とつゆは文句なしのウマさ。卵とじやカツ煮とするもよしだが、あえてここではシンプルなカツのみでいってみたい。

The unsaid rule of “If their katsu curry is good, their katsu soba is great”. Soba and soup are already great, so even we can make katsu with egg or stewed, I went with simple katsu only style.

うまさを求めすぎないのが路麺流である。「ロースとヒレ、どっちがいいですか?」なんて嬉しいこと聞いてくれる優しいおばちゃん。

The su-su-ru way is not demand too much, but Yamabuki was kind enough to ask my katsu soba to be made with loin or fillet.

山吹のかつそば

山吹町交差点角にある山吹

山吹町交差点角

Corner of Yamabuki-cho intersection.

■DATA
東京都新宿区山吹町265-6
東京メトロ・江戸川橋駅から300m
営 6:00~9:30、11:10~14:30
休 日曜、祝日 
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Shinjuku-ku Yamabuki-cho 265-6
300m from Edogawabashi station.
Open 6:00-9:30, 11:10-14:30
Closed on Sundays and holidays.
A three-star sobaya.

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(※1)Breaded and deep-fried pork cutlet.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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