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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

東京都 豊島区 池袋 Toshima-ku Ikebukuro Tokyo.君塚
“Kimizuka”

茄子天そば
400円

Nasuten(※1) Soba – 400Yen

君塚の茄子天そば

池袋西口五差路の角にあるのでわかりやすい立地。24時間営業で便利。しかも終日営業の店にもかかわらず手作り感にあふれた味わいがある。

Easy to spot since it stands at the corner of Ikebukuro Nishiguchi five-road intersection. Open 24 hours and even been always open, it still has nice handmade feeling.

君塚の店前

■蕎麦 茹でめん。やや細く、茹でめんにしてはコシあり。悪くない。
■つゆ ダシいまひとつ、ややしょっぱい、甘くない。醤油がめだつ。
■茄子天 揚げ置き。コロモがぶ厚い。

■Soba: Boiled noodle. Slightly thin, has nice chewiness for boiled noodle.
■Soup: Dashi(※2) is so-so, little salty, and not sweet. Has strong taste of soy sauce.
■Tempura: Eggplant tempura, already made. Thick batter.

君塚の茄子天そば

各種天ぷらが揃い、どれもうまい。なかでも珠玉の逸品がこの「茄子天」。

All sorts of tempura are available, and all of them is great. One of their best is the “Nasuten”.

ボコボコとした風合いのコロモに包まれたマッシブな外観。揚げ置きながら、コロモは油切れよく、サクッとした歯触り。そうですね、喩えればケンタッキーフライドチキンのコロモのような食感。茄子天の場合は茄子とコロモがはがれちゃって悲しい思いをすることがよくあるのですが、ここのコロモは茄子をガッチリと抱きしめてはなさない。あくまでも一体感にこだわるコロモ。

Bulky batter with massive appearance. Even it is already made, batter still is crispy like fried chicken. Sometimes when eating nasuten, batter is easily gets separated from the eggplant, this one sticks to each other with harmony.

茄子天を一口食べてさらに驚きは深まる。よく揚がっているにもかかわらず「フカフカ」なのです。茄子の身全体が適度に空気を含んでふっかりしてるのよ。かといってスカスカじゃない。茄子の旨みがギューと濃縮された充実感がある。

The first bite will surprise you more. Even it is crispy, it is also fluffy. The eggplants are nice and fluffy but not sponge like at all. All the nice taste of eggplant is enriched inside and full of satisfaction.

これは素晴らしい、凄みのある茄子天。きっと茄子の品種が特別なのではないでしょうか。スーパーで買ってくる茄子ではこういった風合いに揚げるのは難しいと思う。もちろん料理人の技量も高いことには間違いないが。

This Nasuten, can make you think this eggplant is something special, maybe even special kind of species. I don’t think you can make this kind of tempura with ordinary eggplants you can buy at supermarkets. Of course their chef’s skills are great too.

他所のどの店にも似ていない。ここだけのオンリーワン。孤高の存在。茄子天蕎麦部門では間違いなく優勝候補。

You can’t eat anything like any ware else, the “only one”. If there is Nasuten soba competition, they will probably win the first place.

君塚では平日に卵の無料サービスあり

平日午後1時〜3時は卵の無料サービスあり。うれしいです。

On weekdays between 13:00~15:00, there is free egg topping.

君塚のメニュー

桜海老天そば、麻婆そばにもそそられる。

Sakura shrimp tempura, and ma-bo(※3) soba also sounds good.

君塚の外観

■DATA
東京都豊島区池袋2-1-1
JR山手線・池袋駅西口。徒歩4分
24時間営業
評価は3点 ☆☆☆

■DATA:
Tokyo-to Toshima-ku Ikebukuro 2-1-1
JR Yamanote line 4 minutes’ walk from Ikebukuro west exit.
Always open.
A three-star sobaya.

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※Google Android/iOS対応


(※1)Vegetable tempura made with eggplants.
(※2)Sea food broth mainly made from katsuobushi/bonito flake.
(※3)Hot&spicy tofu.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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