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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.56

新泉 Shinsenみさわ
“Misawa”

かけそば+かき揚げ
280+120円

Kake Soba with Kakiage(※1)– 280 + 120 Yen

みさわのかけそば+かき揚げ

最寄駅は井の頭線の新泉。ちょっと遠いが、渋谷駅から道玄坂を登って旧山手通り沿いに右折したところにある。ここまで来ると渋谷の喧騒もほとんどなく、静かなビジネス街とそれを取り巻く住宅街といった雰囲気。

The closest station is Inogashira line Shinsen station. Turn right on the Old Yamanote street, up the Dogenzaka from Shibuya station. Since it is far from Shibuya, so they are calm and quiet commercial and residential area.

このお店はそもそもは酒屋さんで、当地で長く営んでいる。近年はコンビニ業態に転換、そしてついには立ち食い蕎麦を商うようになったという。うれしいことに「立ち」は蕎麦のみにあらず、お酒の立ち飲み、いわゆる角打ちもできるという。仕事帰りにちょっと一杯、家の近くでちょっと立ち飲み、なんとも素敵ではないですか。

This shop was liquor store for long time. They change their business to convenience store and then added stand-in soba function. Their stand-in service is not only soba noodle, but alcohol too. You can have quick drink just after your work.

みさわの外観

お店に一歩踏み入れてみると、なるほどたしかにコンビニだ。壁一面に冷蔵のドリンク類、スナック菓子などがずらりと並んでいる。しかし、ちょっと違うのはフロア中央のテーブル。椅子はなく、立ち食い立ち飲みにちょうどよい高さ具合のカウンター風。上には箸や水ポットが並ぶ。

Once you step into the shop, you can tell it is a convenience store. There are wall-in refrigerators filled with soft drinks and shelves filled with snacks. One thing this shop is different from other convenience store is a table located in the middle of the shop. Right height for to drink and to eat. There are chopsticks and a water pitcher for the customers.

みさわの店内

そして反対側を見れば、なんとそこには見慣れた光景、立ち食い蕎麦屋の厨房がある。かなり立派で本格的なものだ。コンビニ併設路麺は稀に見かけるのだけど、ここのはそれらに比べても一段と本格度が高い。本格度を感じるのはずらりと並んだ天ぷら。いずれも店内で揚げた自家製だ。厨房内には作務衣を着た店員さん。コンビニの制服じゃないとこがらしくていいですね。

The other side of the shelves is the kitchen where they make their soba noodles. Their kitchen is fine and authentic, much better than the other places where convenience store and soba noodle shop are together. You can feel the authenticity by just looking at the many tempuras they made. Their uniform is for soba noodle and not as a convenient store, which adds more authenticity.

みさわの店内

かけそばにかき揚げをトッピングしていただく。デリカテッセン風にレールにトレーをすべらせ、麺の丼に好きな具材を乗せ、端のレジで精算という具合。

I added kakiage as a topping for my soba noodle. You slide your tray delicatessen style, putting whatever toppings you want in your bowl, and pay at the end of the counter.

■蕎麦:生めん、やや黒っぽくて断面四角い。中太。蕎麦の香りほのかにあり。
■つゆ:鰹節と昆布でややマイルドなだし。ちょい濃いめの甘さ抑えめカエシ。
■かき揚げ:自家製。玉ねぎ・ネギ・ニンジン。衣薄めにサクッと揚がっており、油切れよし。こんもりとした姿よし。

■Soba: Raw noodle, blackish color with middle thickness and squared shape. There is a slight fragrance of the soba.
■Soup: Mild dashi(※2) made with sea kelps and katsuobushi. Strong kaeshi(※3) with slight sweetness.
■Kakiage: Made with onions, green onions, and carrots. Thin batter and has nice crispiness. Nicely shaped, not too oily.

つゆのしっかりした味加減がいいですね。蕎麦とよく合っている。天ぷらといい蕎麦といい、どれもコンビニらしからぬ本格派だ。

Soup has strong nice taste, which matches well with the noodle. Very authentic soba and tempura for convenient store.

みさわのかけそば+かき揚げ

まさかこのお店の中がこうなっているとは、外を歩く人は気がつくめえ。

No one outside the shop would imagine how the inside looks.

みさわの店内

そしてもうひとつ忘れてならないのは「立ち飲みの部」。いわゆる角打ちですな。棚から各自好きな飲み物とつまみを買ってレジで精算するシステム。いわゆる「原価」で飲み食いできる。

You can’t forget about the stand-in drinking section. It is called “Kado-uchi” in Japanese. You can pick your snacks and alcohol from the shelf and pay. The price is always only the purchase cost.

この日も近隣で仕事を定時で終えた会社員でワイワイ超満員。数人で飲み始めたのがいつの間にか仲間が仲間を呼んで大いに賑わっている。最初から居座ってるひとはガンガン飲むし、後から来た人はちょっとだけ、自分のペースと財布の具合に合わせて参加できるキャッシュオン宴会。皆さんこのお店の使い方をよくご存知。

Like always, shop is filled with businessmen who just finished their work. They might start their drinks with just few people, and it will become a huge crowd by friends adding their friends to the group. People started early chucks their drinks, and people who came later drinks little. You can decide how many drinks you will have and how much you pay. All the customers know how to enjoy this place.

ちなみに下の写真は後日の夜、路麺仲間での立ち飲みの光景。中央のかたが召し上がっているのはそばタネである紅生姜天ぷら、いわば「紅ショ天抜き」ですね。ヌキをつまみに角打ち、いやあ粋じゃないですか。

The picture below shows how the shop on a usual day. The customer in the middle is having the pickled ginger tempura, a topping for the soba noodle. Very nice.

みさわの店内

■DATA
東京都渋谷区神泉町9-6
井の頭線・新泉駅 徒歩4分
営 8:00〜22:00
休 土日祝
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo-to Shibuya-ku Shinsen-cho 9-6
4min walk from Inogashira line Shinsen station
Open Hours: 8:00 – 22:00
Closed on Saturdays, Sundays, and Holidays
A Two-star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried mixture of battered vegetables/fish/meat
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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