フォローした特集やタグは、
タイムラインで最新情報を
チェックできます。

フォローチュートリアル
閉じる


世界のそば好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食いそばは江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしいそば店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.2

東京都 中野区 中野 Tokyo Nakano-ku Nakanoかさい “Kasai”

かき揚げそば
390円

Kakiage(※1) Soba – 390 Yen

かさい

中野駅北口タクシーロータリーの向こう。かなり昔からある。私が学生時代からあったように記憶しているので、確実に20年以上営業しているはず。テントは最近新しくしたようだ。

Just across the taxi stops on Nakano station north exit. If my memory is correct, Kasai was still there when I was student, so they are in business for more than 20 years. Their tents are new though.

■蕎麦 黒くて太い平打ちのいわゆる田舎蕎麦、モチモチしておいしい。
■つゆ ダシよし、カエシやや濃い、少し甘い。蕎麦とバランスよい。
■かき揚げ 揚げ置き。コロモ厚い、春菊入りで香りよい。

■Soba: Country styled, dark colored thick & flat noodle. Very tasty and chewy.
■Soup: Good dashi(※2), little sweet, and rich kaeshi(※3). Great balance with soba.
■Kakiage: Already made, thick battered with crown daisy (edible). Nice smell.

モチモチの極太麺が癖になる。この太さは東京の立ち食いでは一番ではなかろうか。太いけどゴワゴワしていない。強烈に記憶に残る、また食べたくなる味。

Addictive chewy thick noodle. Maybe thickest noodle in Tokyo. Thick but not stiff. Makes you want to eat again. Lasts forever in your memory.

うどんを食べている人のほうが多いようです。生おろし生姜のビンがカウンターにあり、好みでスプーンですくって入れる。私は入れませんでしたが、人気の秘密のようです。

Udon(※4) is more popular than soba. There is fresh grated ginger in a jar, and you can put it in your noodles. I didn’t try the ginger, but this ginger is the secret of the popularity.

かさい

とても小さいお店。カウンターに並べるのは6人くらいでしょうか。ひっきりなしにお客さんが来店している。

Very small noodle stand, probably only 6 people can eat at once. You can see the customers coming non-stop.

■DATA
東京都中野区中野5-63-3
JR中央線・東京メトロ東西線 中野駅 北口
約100m
休 日曜
評価は2点 ☆☆

■DATA
Tokyo Nakano-ku Nakano 5-63-3
JR chuou line, Tokyo metro touzai line. 100m from Nakano station north exit.
Closed on Sundays.
A two-star sobaya.

アプリ「蕎麦道なび」でも配信中! 「蕎麦道なび」のアプリはこちらからダウンロード!
※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of vegetable/fish/seafood.

(※2)Sea food broth mainly made from katsuobushi/bonito flakes.

(※3)Soy-sauce based soup.

(※4)A thick flour based noodle.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。ほぼ毎日、立ち食いそばチェーン店・個人経営店にかかわらず、また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

Begin Recommend

facebook facebook WEAR_ロゴ