Stand-in Soba (Noodle) Lovers!! Vol.61
古くからの立ち食いファンにはたまらない王道の味。鈴一の「かき揚げそば」【全国制覇!? 日本の立ち食いそば】
蕎麦スス流~SOBA SuSu Ryu~
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。なにかと“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!
この記事は特集・連載「蕎麦スス流~SOBA SuSu Ryu~」#61です。
Vol.61
横浜 Yokohama鈴一
“Suzuichi”
かき揚げそば
380円
Kakiage(※1) Soba – 380 Yen
JR東海道線および相鉄線の横浜駅。横浜を代表する立ち食い蕎麦屋と言っても過言ではない。相鉄線ジョイナス出入口脇の細道にあって、いつも客が絶えない繁盛店。狭いお店に入りきらないお客さんが路地に立って一心不乱に食べている光景を記憶している方も少なくないだろう。
You can say Suzuichi is the one of the most famous stand-in soba shop in Yokohama. Located in the small ally just outside the Sotetsu Line JOINUS building, there is always a line of customers waiting. Once you see the customers standing outside the shop in the ally eating their soba, you will remember the sight forever.
■蕎麦:大手メーカー製のビニール袋入り茹でめん。ふんわりした食感。乱切り風に不揃いな太さ。
■つゆ:ダシよし。醤油の香りと少々の酸味でやや濃いめのカエシ。甘味少なめ。
■かき揚げ:コロモ厚めにぱんぱんと揚がった姿。コロモこそが主体の天ぷらといえよう。
■Soba: Packed boiled noodle made by one of the major manufactures. Has fluffy feel. The thickness of the noodles varies.
■Soup: Has nice dashi(※2). Kaeshi(※3)is little strong with nice crispy fragrance of soy-sauce. Has little sourness and little sweetness.
■Kakiage: Thick batter. You can say the batter is the main ingredient.
柔らかめの茹で麺をしょっぱめのつゆで食べる。古くからの立ち食いファンにはたまらない王道の味。つゆがとくに印象に残る。どこといったことはないのだが立ち食い蕎麦としてのバランスがいい。こういうのを無性に食べたくなるときがある。
Soft noodle with little salty soup. An orthodox taste which is loved by many old-timers. The soup especially remains in your memory. There is nothing particularly stand out but has great balance as a stand-in soba. There is a craving for soba like these.
注文すれば間髪いれずに提供される。その丼に割り箸を乗せ、やおら片手でつかむやなにはともあれ店外へ出るのが鈴一流。お店の中が空いていても、やっぱり私はどうしても外で食べたい。そうじゃないと鈴一に来た気持ちがしないから不思議なものだ。
Soba is served just after you order. The Suzuichi style is just grabbing the bowl and wooden chopstick and walk outside to eat. Even there is a space inside the shop, I would like to have my soba outside. Eating your soba outside the shop makes the Suzuichi feel real.
外に出たらまずは周囲を見回す。もちろんベストな立ち食いポジションを探すためだ。店に向かって右手、看板脇を見れば、壁に背を向け地面に座って悠然と食べるひとを発見。いいですね、そこは特等席だ。駅の改札と交番を眺めながら蕎麦をすすることができるんだから。といってなかなか座れる場所ではない。わたしもちょっと遠慮してしまう。
Once outside, you need to find the best place to eat. Right to the shop, there was a customer sitting on the ground and enjoying the soba. You probably say that spot is a VIP spot where you can watch the entrance of the train station and police station while eating your soba. It is a great spot but sitting on the ground has little high bar.
ちょっとカメラを引いてみれば、立って食べてるひとがちらほら。ちなみにこの時点でも店内カウンターは完全空席。なのに外に出ちゃう。これはちょっとしたアウトドア感覚とでも言おうか。
There are many customers eating outside even there is a empty space at the counter. The outdoor feel is simply irresistible.
とくに私のお気に入りポジションは赤い郵便ポスト脇のフェンス。ここに腰をちょこんとかければ通路を行き交う人々にぶつかることもなく心置きなく蕎麦をすすれるというもの。今回は先客がいた。彼にとってもお気に入りに違いない。
My favorite spot to eat is this fence just next to the red post box. You can sit on the fence and have your soba without bothering the pedestrians. There was a customer already. Maybe it is his favorite spot too.
鈴一ファンに共通するのは、まず、お店が空いてても立って食べる。そしてもう一つ重要なポイントは、いくらお店から離れようとも、カウンターの中にいるおばちゃんに相対して食べる、というところだ。この現象はたまたまこの写真にかぎったことではない。鈴一の外で食べる人はだいたいこのカタチになる。通路をへだてても一応お店にいるような、おばちゃんの顔が見えればそんな一体感と安心感がうまれるからではないだろうか。
Between the Suzuichi fans, there are two important unspoken rules. One is always have your soba outside even there is a space inside the shop. The second is always face the shop while eating. Most of customers will eat like in the picture. The reason is probably even you are having your soba across the street, facing the shop and the owner makes your spot feel part of the soba shop.
店の角にあるアンドン看板、ここを使うのはかなりの鈴一マニア。看板の上に水のコップを置いてテーブルがわりに便利に使える。だいたい常連さんが陣取る位置。
The sign outside the shop is mostly used by the regulars. You can use the top of the sign as a little table. Mostly occupied by the regulars quickly.
駅前通路なので人通りはめちゃ多い。週末は歩くに苦労するくらい混雑する。そういうときも、歩行者の流れにもまれながらドンブリ片手の路麺ダーが流れに抗ってふんばりながら蕎麦を食っている。どうしても蕎麦を食いたいんだからこれはもうしかたないのだ。
The shop is located just across the train station, so there is a lot of people. On weekends, it is so crowded that it is hard to just walk through. Even in that crowded situation, the customers hold on to their soba and enjoy while standing against the stream of pedestrians. You must forgive these soba lovers since they just want to enjoy the soba.
■DATA
神奈川県横浜市西区南幸1-11-1
JR東海道線/相鉄線・横浜駅 徒歩1分
営 7:00-21:30
休 無休
評価は3点 ☆☆☆
■DATA
Address: Kanagawa-ken Yokohama-shi Nishi-ku Minamisaiwai 1-11-1
Access: 1min walk from HR Tokaido/Sotetsu line Yokohama Station
Always Open
Grade: A Three-Star Sobaya
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(※1)Deep-fried battered mixture of seafood, meat, and vegetables
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup stock
情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。