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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu

Vol.57

人形町 Ningyocho福そば
“Fukusoba”

ねぎかき揚げそば(ぶっかけ)
470円

Green Onion Kakiage(※1) Soba – 470 Yen

福そばのねぎかき揚げそば(ぶっかけ)

人形町の駅からほど近く、甘酒横丁の交差点からひとつ裏通りを入ったところにある。ちょっと粋な小料理屋風の一軒家。のれんをくぐればさっぱりと清潔感あふれる整理整頓のゆきとどいた店内。これは期待できそう、と直感するお店だ。

Very close from Ningyocho station, just on the ally of Amazake Yokocho intersection. A chic house, clean and organized shop where you will have good feeling about.

福そばの外観

■蕎麦:生めん都度茹で。細く角が立つ。コシあり香りあり。申し分ない。
■つゆ:鰹節主体の上品なダシ。甘さ控えめのカエシ、やや醤油がたっている。バランス良し。
■ねぎかき揚げ:こんもり・さっくり揚がっていておいしい。たいへんよい。

■Soba: Raw noodle boiled on spot. Slim with sharp edge. Chewie and has nice fragrance. You can’t ask for more.
■Soup: Elegant dashi(※2) mainly made from katsuobushi. Kaeshi(※3) with moderate sweetness. Slightly strong soy-sauce taste. Has great balance.
■Kakiage: Green onion kakiage, nice and crispy. Very tasty.

そば・つゆ・タネの三拍子がバランスよく揃ったとてもうまい一杯。

The soup, noodle, and the toppings are all great and has nice balance.

ぴっしりした蕎麦。温もいいが冷やしがまたいい。ちょっと濃い目のぶっかけつゆと相まって、ズルズルといくらでもたぐっていられそうな気がしてくる。

Sharp soba. Warm noodles are nice, but cold ones are great too. Strong soup makes very easy to eat and finish the soba in no time.

福そばのねぎかき揚げそば

天ぷらはお好みで選べる。玉ねぎかき揚げ、ねぎかき揚げ、紅生姜、かき揚げ、春菊などのレギュラー品はどれもうまい。衣と具材の間に空間があってサクサクと快い食感。天ぷら揚げの上手なご主人の力作だ。

You can choose what kind of tempura you want for the topping. Onion kakiage, green onion kakiage, pickled ginger kakiage, regular kakiage, and edible crown daisy kakiage all are very good. There is a space between batter and the inside, making nice and crispy to eat. Fine work by the owner who is great at making them.

カウンター上に並んだ品物の他に、随時揚げたてのおすすめ季節ネタあり。ご主人から「お客さん、桜海老、揚がりましたよ」と絶妙なタイミングで声をかけてもらったりすると嬉しいんだ、これが。そういうときは間違いなく注文するねわたしは、もうなすがままだ。

Not only the ones on the counter, there are just made seasonal tempuras are added. When adding new tempura, the owner would tell you that new tempura is just made, which is happy thing to hear. I would just order that when I hear those magical words.

福そばのカウンター上に並んだ天ぷら

ご主人は中国系のかたで、日本に来てから飲食店で働きながら料理を覚えて念願の蕎麦店を出したとのこと。料理への情熱のみならず気配りのきいた接客も素晴らしい。ぜひ一度は訪問して間違いないお店。うれしいことに夜は飲むこともできる。

The owner is Chinese descent, who worked in food industry in Japan and opened his own shop after learning how to cook. His passion of cooking and his service are great. You should try his soba at least once. You can order drinks at night too.

福そばのメニュー

■DATA
東京都中央区日本橋人形町1-16-3
日比谷線・人形町駅 徒歩1分
営 [月~金] 6:15~20:00 [土・祝] 6:15~17:00
休 日曜
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Chuou-ku Nihonbashi Nigyocho 1-16-3
1min walk from Hibiya line Ningyocho station
Open Hours: 6:15 – 20:00 (Mon – Fri), 6:15 – 17:00 (Saturdays and Holidays)
Closed on Sundays
A Three-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of seafood/vegetable/meat
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna
(※3)Soy-sauce based soup

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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