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蕎麦スス流 SOBA Su Su Ryu
世界の蕎麦好きのみなさん、コンニチハ!
ラーメンと比べて世界的には地味な存在ですが、移動中にサッと寄れて、お腹もコスパも大満足。そんな立ち食い蕎麦は江戸時代からあるニッポンが誇るべきカルチャーなんです。2020年を控えて“東京”も注目されることですしね。ってことで、日頃のランチに観光に、世界中の人にぜひ立ち寄ってほしい蕎麦店を厳選しました。恥ずかしがらないで音を立ててソバをススろう!

Hello fellow SOBA (Noodle) Lovers!!
Soba is not yet famous like “Ramen”, but Soba is very reasonable and fast & easy to eat.
Stand-in Soba is a Japanese culture which has long history since the Edo era (1603-1867).
Since everyone will be watching Tokyo in year 2020, so I have selected many Soba-Ya which are great places to eat and enjoy the history of Japanese Soba.Don’t be shy to make noise/sound by slurping soba (Noodles)!

Vol.38

小伝馬町 Kodenmacho田そば
“Densoba”

小海老かき揚げそば
490円

Small Shrimp Kakiage(※1) Soba – 490 Yen

田そばの小海老かき揚げそば

地下鉄小伝馬町の駅を地上に出て、江戸通りと水天宮通りの交差点すぐ近く。完全立ち食いの小さなお店。

After exiting Kodenmacho subway station, close to the intersection of Edo street and Suitengu street. Small stand-in only Soba shop.

■蕎麦:生めん茹でたて。注文受けてから茹でる。薄茶色っぽくてやや細め、コシあり、歯切れ良い食感。
■つゆ:濃厚なだしと甘さ控えめなカエシの上品なつゆ。蕎麦と相性よし。
■小海老かき揚げ:揚げ置き、コロモ薄めにさっくりといい揚げ具合。

■Soba: Raw noodle boiled on spot. Boiled right after the order. Light brown color, slim and has nice chewiness with great feel when chewed.
■Soup: Rich with dashi(※2), with elegant kaeshi(※3) little sweetness. Very good with the Soba noodle.
■Small shrimp Kakiage: Already made, thin batter with nice crispiness.

なんといってもつゆが素晴らしい。だしの濃厚な香りとカエシの旨味で最後までごくごくと飲み干してしまう。

After all, their soup is superb. Rich fragrance of dashi with tasty kaeshi, soup is very easy to drink all of it down to the last drip.

今年10月から蕎麦をグレードアップ。そば粉配合の高いものに進化した。さくっとした食感の本格的な蕎麦。消費税増税も一因となってか値上げあり。ご主人によれば、幸いなことに値上げによるダメージはそれほどでもないという。

Soba noodle has upgraded since October this year. The Soba powder contains more buckwheat flour. Authentic Soba noodle with nice crispy chewiness. Price has gone up due to the tax change. The damage of raising the price is not too bad, according to the owner.

田そばの小海老かき揚げそば

天ぷらはお好みを選択するシステム。品数はさほど多いわけではないけれど、小海老・春菊・紅生姜・ゲソと定番は抑えている。その他に季節のタネもあり。

You can choose Tempura(※4) from different kinds. Not a lot to choose from, but the classics such as small shrimps, daisy crowns, pickled gingers, and squids are all there. There is also seasonal Tempuras too.

奥に見えるのがお店のご主人。料理未経験で2014年に開業。独学で修行し、今では「天ぷらのうまい蕎麦屋」として知られるまでになった。

The person in the picture is the owner. The place was opened in 2014, with no experience in any food industry. He has learned by himself, and now this place is known for Soba noodle with tasty Tempura.

蕎麦とは関係ないが、風貌がQueenのフレディ・マーキュリーに似ている。わたしは密かに「小伝馬町のフレディ」と呼んでいる。笑い声の豪快な明るいキャラクターで、お店も活気のある良い雰囲気だ。

I call him “The Kodenmacho Freddy” secretly, because he looks little like Freddy Mercury. With bright personality with loud laughs, he makes the atmosphere of the shop nice.

田そばの天ぷらと店主

金曜日のみ販売というスパイシーチキンカレー、ものすごくそそられる。あちこちから良い評判を聞いている。楕円銀皿も雰囲気ある。次回はぜひ金曜日に来てカレーを食べてみたい。

“Spicy Chicken Curry” is only available on Fridays. The silver plate makes it look authentic, and I hear lot of good reputation about it. So, next time I should go there on Friday and try it.

田そばの券売機

小伝馬町界隈は江戸情緒を求める外国人観光客に人気の観光スポット。そこに昔ながらの地域住民、そして問屋街のサラリーマンが加わって、モザイクな人間模様の見える街。立ち食い蕎麦の需要も旺盛で、この交差点を挟んで3軒あり。路麺好きには重要度の高い駅だ。

The neighborhood of Kodenmacho is very popular to travelers looking to experience the Edo era feeling. The mixture of residents, the businessmen, and the travelers creates various human interactions. Stand-in Soba is popular also, there is 3 different places in one intersection. If you are fan of the railway Soba, you must check out Kodenmacho station.

田そばの店前

■DATA
東京都中央区日本橋小伝馬町3-7
日比谷線・小伝馬町駅 徒歩1分
営 6:30〜15:30
休 土日祝
評価は3点 ☆☆☆

■DATA
Tokyo-to Chuou-ku Nihonbashi Kodenmacho 3-7
1min walk from Hibiya Line Kodenmacho Station
Open Hours: 6:30-15:30
Closed on Saturdays, Sundays, and holidays
A Three-Star Sobaya

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※Google Android/iOS対応


(※1)Deep-fried battered mixture of seafood and vegetables.
(※2)Seafood broth mainly made with Katsuobushi (Bonito flakes)
Katsuobushi is dried, fermented, and smoked skipjack tuna.
(※3)Soy-sauce based soup.
(※4)Deep-fried battered vegetable or seafood.

情報提供・監修/ケビン(平林啓一)
オートバイに乗って900軒の立ち食い蕎麦店を探訪。最盛期には年間300軒を食べ歩く。立ち食い蕎麦チェーン店・個人経営店にかかわらず食す。また、生めん・茹でめん・冷凍めんにこだわらず、どれも大好き。

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